Enter site


Биография

Джон Винсент Атанасов (на български: Джон Винсент Атанасов) (4 октомври 1903 г. - 15 юни, 1995 г.) е американски физик.Решението от 1973 г. на патента костюм Honeywell срещу Sperry Rand го обявява за изобретателя на първия автоматичен електронен цифров компютър, със специално предназначение машина, която е дошъл да се нарече Атанасов-Бери компютър.

Джон Атанасов е роден в Хамилтън, Ню Йорк електрически инженер и една учителка. Баща на Атанасов, Иван Атанасов, е роден през 1876 г. в село Бояджик, Османската империя (днешна България), точно преди собствени родители на Иван са загинали в Априлското въстание. През 1889 г., Иван

Атанасов емигрира в Съединените щати с чичо си. Майката на Джон Винсент Атанасов, Ива Лусена Purdy, е бил учител по математика.

Атанасов е бил повдигнат от родителите му в Брюстър, Флорида. На девет годишна възраст той се научава да използва слайд правило, последван скоро от проучването на логаритмите и впоследствие завършена гимназия в гимназията на Mulberry в две години. През 1925 г., Атанасов получи бакалавърска степен на науката по електрическо инженерство от Университета на Флорида, който завършва с шестици.

Продължава образованието си в Iowa State College, а през 1926 получава магистърска степен по математика. Той завършва официалното си образование през 1930 г. от изкарва д-р по теоретична физика от университета на Уисконсин-Медисън с тезата си, диелектрична константа на хелия . След завършване на неговата докторска степен, Атанасов прие асистент-професура в Iowa State College по математика и физика.

Джон Атанасов завършва гимназиален курс за две години, с високи постижения в областта на науката, както и математика. Той е решил да стане физик-теоретик, и с тази цел в ума, влезе в университета на Флорида в Гейнсвил 1921. Тъй като учебната програма на университета не предлага степен в областта на физиката, Джон започва да си Бакалавърския проучвания в електрическата инженерна програма. Познаването на електроника и висшето математически, че Йоан, придобити като електрическо инженерство студент по-късно ще се окаже случаен помага да се превърне теорията на компютър в работен реалност.

Джон Атанасов се дипломира от университета на Флорида в Гейнсвил през 1925 г., с бакалавърска степен по електроинженерство. Той е получил магистърската си степен по математика от щата Айова колеж в Еймс, Айова през 1926 година. След завършване на докторантурата си, Атанасов приема учителско място по физика и математика в Айова-членка. След това е приет в докторската програма в университета на Уисконсин, и получава докторската си степен (доктор) по теоретична физика от Уисконсин през 1930 година. В неговата докторска дисертация, "диелектричната константа на хелия", Атанасов е необходимо да се направи много сложни и отнемащи много време изчисления. Въпреки че той използва на Монро механичен калкулатор, един от най-добрите машини на времето, за подпомагане в своите досадни изчисления, недостатъците на тази машина са болезнено очевидна и мотивирали го да мисли за възможността за разработване на по-сложна изчислителна машина. След като получава д-р по теоретична физика през юли 1930, Джон се връща към персонала на Iowa State College и започва своята работа по разработването на по-добро и по-бързо изчислителна машина (Още. ..)

 

През 1970 г. Джон Атанасов е поканен в България от Българската академия на науките, и българското правителство, да го Кирил и Методий ", орден за заслуги първи клас. Това беше първото си обществено признание, и тя му бе връчена на три години, преди подобни отличия бяха връчени му в Съединените щати. Кредит за тази навременна признаване на постигането на Атанасов трябва да се прилага към българските академици, Blaghovest Сендов, д-р и Kyrille Boyannov, доктор, между другото. През целия си живот, най-висока чест и признание, присъдена на Джон Винсент Атанасов, бащата на компютъра, е на Националния медал за наука и технологии, които са му предоставени от Джордж Буш-старши през 1990 година. След Втората световна война II Атанасов остава с правителството и развива на специализирани сеизмографи и microbarographs, за далечни разстояния експлозивна откриване. През 1952 г. той основава и ръководи Ordnance Engineering Corporation, продажба на компанията да Aerojet General Corporation през 1956 г. и да стане Aerojet на атлантическата дивизия президент,. През 1960 Атанасов и съпругата му Алис се мести хълм фермата си в Нови пазар, Мериленд за пенсионирането си. През 1961 г. той започва друго дружество, кибернетика Incorporated, Фредерик, Мериленд, която той работи в продължение на 20 години. Той постепенно е въвлечен в правни спорове, предмет на оспорване от бързо развиваща компютърни фирми, Honeywell и Спери Ранд. След разрешаването на Honeywell срещу Sperry Rand, което име Атанасов изобретателя на автоматичния електронен цифров компютър, Атанасов е топло почитан от Iowa State College, оттогава стана Iowa State University, както и повече награди последван. Атанасов умира през 1995 г. на инсулт в дома си след продължително боледуване. Погребан е в Pine Grove гробището в Mount Airy, Мериленд.


Преглеждания: 236

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics