ВОЗДВИГ СЕБЕ Я ПАМЕТНИК ИНСТИТУЦИОНАЛЬНыЙ, including, Hemy VARNALIS

Гардеробът на Европа сега е пълен със скелетчета на български деца
март 22, 2013 по (c) 2013-Стефан  запазено под Featured, Права на детето

Докато Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов се хвали, че България била за пример на други страни по отношение на деинституционализацията на системата на грижите за деца, на 19 март в Съвета по правата на човека на ООН беше прочетена следната декларация, която ни припомня как стоят нещата в действителност:

Господин Председател

Миналият месец проследихме с голям интерес отбелязването на високо ниво на 20-тата годишнина от Виенската декларация и програма за действие. За съжаление 20 години след нейното приемане все още много остава да бъде свършено.

Според част втора на Виенската декларация и програма за действие, параграф 45, страните трябва да уважават принципа, че на децата трябва да бъде давано предимство при разпределянето на всички ресурси, като по този начин се приоритизира тяхната закрила, развитие и оцеляване. Това предписание на Декларацията видимо не се прилага в някои европейски страни. Например доклад от 2012 година показа, че 20 хиляди изоставени деца в Румъния все още се държат в държавни институции в адски условия. [1]

Друг пример за срамния провал да се приложи Виенската декларация и план за действие е България, която днес има най-високия брой деца, растящи в институции в Европа. Те страдат от недохранване, лоши хигиенни условия, неподходящо отношение и сериозна липса на квалифициран медицински персонал. Статистиката за децата с увреждане, господин Председател, е потресаваща: между 2000 и 2010 година 238 деца са починали в тези институции. Измежду тези смъртни случаи:
38 са причинени от гладна смърт
84 от занемаряване на грижите за тях
13 от липса на хигиена
36 от измръзване
90 от неправилна употреба на невролептични лекарства.

Още по-тревожна е преобладаващата култура на безнаказаност – нито един от тези случаи не е стигнал до наказателно дело.

Господин Председател, призоваваме международната общност ефективно да следи за прилагането на Виенската декларация и план за действие в държавни институции за деца като в посочените случаи. Не можем да игнорираме тежкото положение на изоставените деца на Европа.

Благодаря Ви!

Мая Стоянова
Представител в ООН на Международния хуманитарен и етичен съюз

Преглеждания: 91

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Коментар от Hemy VARNALIS i Cormoran на Април 30, 2013 в 5:38pm

ВЕЧНИ НОМЕНКЛАТУРНИ ЕДИНИЦИ - В НАЧАЛОТО НА ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИ ВЕК - НЕ ЗНАЯТ ЧУЖДИ ЕЗИЦИ - НЕ ЗНАЯТ ОТ ГДЕ СЕ ХВАЩА ЧЕТКАТА - НЕ ИСКАТ И ДА ЗНАЯТ ЧЕ НЕ ЗНАЯТ КАК СЕ ПРАВИ ВИСОКА ЛИТЕРАТУРА - НО ИСКАТ! - И ПОСТИГАТ ГО! - ДА УПРАВЛЯВАТ КУЛТУРАТА НА ВАРНА-ГРАД - В СВОЙ ПЕРСОНАЛЕН ИНТЕРЕС. КОЙ КАТО НАС - ГЛАСУВАЩИ ЗА ДЕПУТАТСКИ ЛИСТИ ТЪПКАНИ СЪС СОФИЯНЦИ - ПРАВЕЩИ СЕ ЧЕ СА ВАРНЕНЦИ!

Web Analytics