На 2 юни 2011 година в 12.00 до едно от най-любимите места на кишиневските българи, до паметника на великият гений, лирик и титан на българската национална революция Христо Ботев се събраха най-извесни личностии най-големи родолюбци:
извънреден и пълномощен посланик на България в Молдова Георги Панайотов, генералният директор на Бюрото по междуетнически отношения Елена Белякова, генералния  консул Георги Йордакиев, председател на Българската община в РМ Федор Сабий, председател на Българското дружество "Възраждане" Иван Забунов, член на Изпълкома на партия "Другата България"  Валерий Заболотний, председател на Българския културен център Иван Бурлаков, председател на Български женски клуб "Снежанка" Мария Великсар, председател на  Българското съдружество "Родолюбец" Георги Ариков, втори секретар Цветозар Генчев, председател на Съюза на афганците Михаил Мокан, културен аташе Никола Драганов, завеждащ отдел "Комунитате"("Съдружество") на "Радио Молдова" , дългогодишен водещ на радиопредаване "На мегдана", член на много писателски съюзи Георги Барбаров, един от ветераните на българското национално движение в Бесарабия, прочут родолюбец Георги Кассир и неговият син и още ерген Стоян Кассир, секретар на Българската община в РМ журналист Нина Топалова-Димова, един от основателите на Българското дружество "Възраждане"(1989 г.), председател на Дружество за бесарабски и таврически българи "Родолюбец", преподавател в Лицей "Васил Левски" и най-добрият бесарабски зет Никола Караиванов, Илия Узунов от същия лицей, неуморната Ана Пагур, директор на българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев Ана Стратева, Зоя Касапова, главен редактор на списание "Наше поколение" Георги Каюров, Иван Стойнов, Атанас Димов и др.
        Извънреден и пълномощен посланик на България в Молдова Георги Панайотов с някаква си вълнителна гордост разказа за целия жизнен път на Христо Ботев, в който се преплитат и много интересни бесарабски сюжети. Г-н Панайотов се спря и на историята на празника в памет на Христо Ботев в България, а също и за мястото, ролята и значимостта на името и делото на Христо Ботев в патриотическото възпитание на много поколения българи.
        Председател на Българското дружество "Възраждане" в РМ доктор по история Иван Забунов отбеляза, че ако името на Васил Левски символизира най-святото и най-чистото в българската национилна революция, то името на другият нейния Титан Христо Ботев символизира най-високото в служението на народа си, в саможертвеност, в готовност на смърт, в поезията, лириката, във всичко. По високо от Ботев няма. Целият негов живот е своеобразно завещание за всеки българин. За нас е голямо щастие, че животът и съдбата на Христо Ботев са биле свързани с Бесарабия. До днешния ден в съзнанието на българите от село Задунаевка се запазела и се предава легендата за любовта на 18-годишният учител към първата красавица на селото Елена Дучева. Ние се гордеем, че подготовката на Ботевата чета, нейното въоръжаване станало с парична помощ от Българската Дружина в Кишинев. Това позволило на великия Титан на българската национална революция да започне пътят към своето безсмъртие.

          Управителния Съвет на Българската Община в Република Молдова

Преглеждания: 118

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics