DAS MAGAZIN

от

Богомил К. АВРАМОВ-ХЕМИ

На инж. Иван Иванов ИвановПО ВРЕМЕ НА НАШЕТО ТИЙНЕЙДЖЪРСТВО; А ТАКОВА ЛИ БЕ ТО; СВЕЖ ПОЛЪХ ОТ БЕРЛИНСКАТА СТЕНА, БЕ ЛЕКО ЕРОТИЧНОТО СПИСАНИЕ „DAS MAGAZIN”. В НЕГО ОТКРИВАХМЕ ХУДОЖЕСТВЕНИ ФОТОГРАФИИ НА ГОЛО ТЯЛО. (НЕ, И НА ПОЛОВ АКТ!?!) ПОДОБНИ РОДНИ ИЗДАНИЯ – НЯМАШЕ. ПАРТИЯТА БЕ ОСТАВИЛА ТИЙНЕЙДЖЪРИТЕ НА САМОПОДГОТОВКА. ОПРАВЯХМЕ СЕ НЯКАК . . .

ЕДИНСТВЕНИЯТ АВАНГАРДНО СКРОЕН ПРЕПОДАВАТЕЛ, В ТЕХНИКУМА ЗА НАЧИНАЕЩИ ГЛУПЦИ - КЪДЕТО УЧЕХ, БЕ ДРУГАРЯТ ИВАН ИВАНОВ ПАРАИВАНОФ. ВСЯКА ЗАРАН ТОЙ ИЗСИПВАШЕ НА КАТЕДРАТА ОНОВА, КОЕТО БЕ ЗАКУПИЛ ЗА СВОЯ СМЕТКА, ОТ ЕДИНСТВЕНИЯТ ГРАДСКИ ПУНКТ ЗА ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ. ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО НА НЯКОГАШНАТНА НАЦИОНАЛНА НЯКОГАШНАТА АГЕНЦИЯ „СТРЕЛА“; СМЕНИЛА ИМЕ С КАРТЕЧАРСНКОТО „РЕП“; БЕ ОСТАНАЛА НА СВОЕТО МЕСТО - ОДЪРЖАВЕНА. НЕ СЪМ ПРЕСТАНАЛ ДА СЕ ЧУДЯ, НА СКУДОУМИЕТО НА МАРКС-ЛЕНИНИЗМА; ТЕЖЪК УНИВЕРСИТЕТСКИ ИЗПИТ СЕ СДАВАШЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. ПО СЪЩЕСТВО РЕГЕНЕРИРАНА ИМПЕРИАЛ-СИСТЕМА, ЗА МАТРИЧНО УПРАВЛЕНИЕ НА КРЕПОСТНИ ОПРИЧНИЦИ.

С ДРУГАРЯТ ИВАН ИВАНОВ ПАРАИВАНОФ, КАРАХМЕ БЕЗКРАЙНО ДЕМОКРАТИЧЕСКИ – ЕДВА ЛИ НЕ ПРАЗНИЧНИ – ШЕСТ ПОРЕДНИ ЧАСА СЕДМИЧНО. ПО РЪЧНО ПРОЕКТИРАНЕ С ИЗЧЕРТАВАНЕ. НА ВСЕВЪЗМОЖНИ МАШИНИ И СЪОРЪЖЕНИЯ. ДЕЙНОСТ НЕПОНЯТНА, ЗА НАСТОЯЩИТЕ ФАКИР-ПРОГРАМИСТИ. ПО ВРЕМЕ НА ТЕЗИ БЕЗКРАЙНИ ЧАСОВЕ, В КОИТО ВЛАСТНВАШЕ СТКОЛРИЧЕН АКАДЕМИЗЪМ, ВИНАГИ МОЖЕХМЕ ДА ПРЕСКОЧИМ ЛИБЕРАЛНО ДО ДОМА. ДА ПОХАПНЕМ, ПА ДА СЕ ВЪРНЕМ. И, ДА ПРОДЪЛЖИМ. ИНЖЕНЕР ИВАН ИВАНОВ ПАРАИВАНОФ, НЯМАШЕ ДЕЦА. И, НЯМАШЕ ДРУГ ЖИВОТ - ОСВЕН ДА НИ НАПЪТСТВА. БЕ ПРОКУДЕН (УНГАРСКИ СЪБИТИЯ - 1953.!?!) СТОЛИЧЕН АСИСТЕНТ. ТАКТИСАН В ТЕХНИКУМА ЗА КУЛТИВИРАНЕ НА ТЕХНИЧАРИ-ГЛУПЦИ, ЕДВА ЛИ НЕ, КАТО ДАСКАЛ ПО ВСИЧКО. ЗАМЕСТВАШЕ УЧИТЕЛИ И УЧИТЕЛКИ: ПО БЪЛГАРСКИ, НЕМСКИ, ФРЕНСКИ И АНГЛИЙСКИ, ПО КАКВО ЛИ НЕ. И, ПОРАДИ ТОВА НЕНАВИЖДАН, И ПАРТИЙНО ПОДОЗРИТЕЛЕН.

ПО ОНОВА МЪТНО ВРЕМЕ НА ВРЕМЕНАТА, ПОГЛЕДИТЕ НИ СЕ ЛЕПЯХА, ПО ТРУДНО НАМИРАЩОТО СЕ НЕПОЛИТИЗИРАНО ГЕДЕЕРСКО СПИСАНИЕ „DAS MAGAZIN”. ЧЕСТО-ЧЕСТО „ОТКУПУВАНО“ И УНИЩОЖАВАНО ИЗЦЯЛО. ГЕДЕЕРСКИТЕ СПИСАНИЯ ПО ОНОВА ВРЕМЕ, СЕ ОТЛИЧАВАХА С ВИСОК ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ, ХУДОЖЕСТВЕНА ЧЕРНО-БЯЛА ФОТОГРАФИЯ, И КАЧЕСТВЕНА ПОЛИГРАФИЯ. ПА СЕ ПРЕДЛАГАХА – НА БЕЗЦЕНИЦА. УСПОРЕДНО С ПОПУЛЯРНИТЕ СЪВЕТСКИ СЕДМИЧНИЦИ „НЕДЕЛЯ“ И „ЗА РУБЕЖОМ“, ОСНОВАНИ ОТ МАКСИМ ГОРКИ В НАЧАЛОТО НА ТРИДЕСЕТТЕ ГОДИНИ НА ДВАДЕСЕТИ ВЕК. И, ЗАЩОТО НИВОТО НА НАШИЯТ НЕМСКИ БЕ ЗА ОПЛАКВАНЕ, ДРУГАРЯТ ПАРАИВАНОФ СЯДАШЕ НА КАТЕДРАТА, ПРОВЕСВАШЕ КРАКА, ПА НИ ПРЕВЕЖДАШЕ НА ГЛАС. ДОКАТО НИЕ ИЗЧИСЛЯВАХМЕ, КОНСТРУИРАХМЕ И, ЧЕРТАЕХМЕ ЛИ-ЧЕРТАЕХМЕ, НЕЧИЕ СВЕТЛО БЪДЕЩЕ.

ЗА СЪДБАТА НА ДРУГАРЯТ ИВАН ИВАНОВ ПАРАИВАНОФ, БИХ СПОДЕЛИЛ ДРУГ ПЪТ. СЪДБА, КОЯТО ЕДВА ЛИ БИ МОГЛА ДА СЕ ИЗЧЕРТАЕ В ЕДНОМЕРНОТО ПРОСТРАНСТВО. НО СЪДБА ХАРАКТЕРНА. ЗА БЕЗУСЛОВНО ВСИЧКИ УЧЕНИ ГЛАВИ В ТАЗИ НАША МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ. ОБЯВЕН ЗА ГЕЙ, ЧЕ ДА БЪДЕ ИЗРИТАН ОТ ТЕХНИКУМА, ЩОТО СЕ „НАЛАПВАЛ“ С ЛРЕКТОРСКИ. ПОГИНАЛ ПРЕД КОФИТЕ ЗА СМЕТ, ОТ ПРОФЕСИОНАЛИЗИРАН ДИСИДЕНТСКИ ГЛАД. ДАЛЕЧ, ДАЛЕЧ, ДАЛЕЧ ПРЕДИ ДА „ПАДНЕ“ БЕРЛИНСКАТА СТЕНА. КОЯТО, НА ПРАКТИКА, НИ ПОДГОТВЯШЕ ДА ПРЕСКОЧИМ.

ПРИ ЕДНО ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНО ДЪЛГО ДЕНОНОЩНО ЧЕРТАНЕ; ПО-КЪСНО СЕ РАЗБРА - БИВШИЯТ ПРОКУДЕН АСИСТЕНТ ВНЕДРЯВАШЕ КОЛЕЖАНСКИ МЕТОДИ В СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ - БЕЗ ДА СЕ ДОПИТА; ОТ ДУМА НА ДУМА СТАНА ЯСНО, КАК БАЩАТА НА ЕДИН НАШ СЪУЧЕНИК, ГЕША РЕМОНТЕТО; С МОТОРНО КОЛЕЛО В НЕПРЕСТАНЕН РЕМОНТ; ПРИТЕЖАВА НЕСМЕТНИ КОЛИЧЕСТВА ОТ „DAS MAGAZIN”. НЯМАШЕ КОЙ ДРУГ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕ ПЪРВОМ – ОСВЕН НАША ПОДРАСТВАЩА МИЛОСТ.

ГЕША РЕМОНТЕТО ЖИВЕЕШЕ НА ПЪПА НА ГРАДА. НА ТАВАНА, НА СЕКВЕСТИРАНА ОТ БИВШИТЕ СОБСТВЕНИЦИ, ДЪРЖАВНА КВАРТИРА. НА СЪДЕБНО ПНОРМИРАН НАЕМ, ОТ Т.Н. „ЖИЛИЩЕН СЪД“. ЗАКРИТ ЕДВА В СРЕДАТА НА СЕДЕМДЕСЕТТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК.

ГЕША РЕМОНТЕТО НИ ЧАКАШЕ НА ЪГЪЛА, ПОД ЛИПАТА НА ВЕРГИЕВИ. ИЗКАЧИХМЕ НЯКАКВИ ДЪРВЕНИ СТЪПАЛА. ПОПАДНАХМЕ В СХЛУПЕН ТАВАН, ПРИГОДЕН ЗА ЖИВЕЕНЕ. ПО ПОДА НА ЕДИНСТВЕНАТА БЕЗКРАЙНО ГОЛЯМА СТАЯ, БЯХА ПОДРЕДЕНИ ГОДИШНИНИ „DAS MAGAZIN”. БЯХА ТОЛКОВА МНОГО, ЧЕ СЕГА СИ МИСЛЯ, НАВЯРНО СА БИЛИ ПЪЛНОТО ТЕЧЕНИЕ ОТ НАЧАЛОТО НА ДВАДЕСЕТИ ВЕК. А ГОДИНАТА БЕ 1953.. ПОСЕГНАХ ДА РАЗТВОРЯ НЯКОЛКО ОТ ТЯХ. МАЙСТОРСКИТЕ ЕРОТИЧЕСКИ ФОТОГРАФИИ ОТСЪСТВАХА. ТОВА НЕ БЕ, КОЕТО СЕ ОЧАКВАШЕ.

ВДИГНАХ УЧУДЕНО ГЛАВА. ГЕША БЕ ЗАПАЛИЛ ОТ ПУРИТЕ НА БАЩА СИ. ЗАПАЛИХ И АЗ.
- ЗА ДА СЪХРАНИ КНИЖКИТЕ, ПАПА ИМ ИЗТРЪГНА ДУШИЧКАТА, - ЗАЯВИ. И, ПОСОЧИ КЮМБЕТО. РЪЧНО МАЙСТОРЕНА ЛАМАРИНЕНА ПЕЧКА ОТ КОРАБЕН ВАРЕЛ, СЕ ИЗВИСЯВАШЕ ВСРЕД ОГРОМНАТА СТАЯ, В ОЧАКВАНЕ НА ЕСЕН И НА ЗИМА.

ВСИЧКО БЕ ЯСНО, КАТО ПРИ СМЪРТ. ПОВЕЧЕ НЯМАШЕ КАКВО ДА СЕ ГЛЕДА.
- ТАМ ОТИДОХА, - КАЗА И ДОПЪЛНИ, - И „ОТНЕСЕНИ ОТ ВИХЪРА“, И СЛАВИ ОЗЕРОВ, И „ДАЛЕЧНИТЕ СИБИРСКИ ПОЛЕТА“, И ДОМАКИНСКИТЕ СПИСАНИЯ НА МАМАН, И МЕДИЦИНСКИТЕ ЖУРНАЛИ НА ДЯДО ДОКТОР, ЗАЕДНО СЪС СЪЧИНЕНИЯТА НА ИВАН ВАЗОВ - БАРАБАР . . .

ДНЕС, НИКОЙ НЕ БИ ПОВЯРВАЛ НА ТОВА. НО, ОФИЦИАЛНИТЕ БИБЛИОТЕЧНИ ИНКРИМИНАЦИОННИ СПИСЪЦИ - ОТ ОНОВА ВРЕМЕ - ЗА „УПАДЪЧНА“ ЛИТЕРАТУРА, ОТ ВРЕМЕ-НАВРЕМЕ ИЗПЛУВАТ. ЗА ДА НАПОМНЯТ ЗА КРЪСТОВЕ, СВАСТИКИ И ПЪТЕВОДНИ ЗВЕЗДИ, С НЕПРЕОДОЛИМА ГОРЧИВИНА В ДУШИТЕ НА СТАРЦИ.

ДНЕС, ПОДОБНА СТЪЛБА БИ МЕ УМОРИЛА - ПРИ ИЗКАЧВАНЕ. ТОГАВА, ПРЕДИ ПЕТДЕСЕТИНА ГОДИНИ ПРОПИЛЯНО ЗЕМНО ВРЕМЕ, СЛИЗАНЕТО ПО СТЪЛБАТА НА ГЕША РЕМОНТЕТО МИ СЕ СТОРИ, ДОКРАЙ УМОРИТЕЛНО.

ТОГАВАНКА - ПРЪВ ПЪТ!?! - СЕ ПОЧУВСТВАХ АБСОЛЮТНА ПЛЯВА. УСТАНОВИЛ БЕЗ НИКАКВО СЪМНЕНИЕ. КАКВО, ЧЕ ИСПОКОН ВЕКОВ ЗЕМЯТА, Е ПОД ВЛАСТТА НА ИЗВЪНЗЕМНИ, НА ПИРАТИ, А МОЖЕБИ И НА ДРАКОНИ. КОИТО НЕВЕДОМО СИ СЕ ПРЕВЪПЛЪТЯВАТ В ДЪРЖАВНИ ГЛАВИ. ПА ЧИНАТ С НАС – ЩО САКАТ.
The End / 30.06.2015.-15.05.2015.Преглеждания: 156

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics