При 76 на сто от българите има недостиг на достатъчно количество витамин Д в организма, сочи проучване, извършено през януари 2012 г. сред 2032 души в страната.
Това обяви д-р Александър Шинков, гл. асистент в Клиниката по тиреоидни, метаболитни и костни заболявания към столичната болница "Акад. Иван Пенчев", предаде БТА.
.

Витамин Д е хормон, който има отношение към здравината на костите, мускулния тонус и сила. Липсата му води сред децата до рахит и болки в мускулите и костите, сред възрастните - до чести падания и фрактури. Има данни, че при хора с ниско ниво на витамин Д се наблюдават по-често някои видове карциноми - на млечната жлеза, простатата, дебелото черво, както и на увеличен сърдечно-съдов риск, каза още д-р Шинков. 

При 21 на сто от изследваните е установено тежко намаление на нивото на витамин Д, като най-висок е процентът при хората над 60-годишна възраст. Дефицит се наблюдава и близо два пъти повече сред жителите на градовете, в сравнение с тези в селата заради мръсния градски въздух, обясни ендокринологът. 
Подобно съотношение се отчита и по отношение на жените и мъжете - дефицит на витамин Д се наблюдава при 27 на сто от изследваните жени и при 15 на сто от мъжете. Д-р Шинков уточни, че няма ясно обяснение защо е така. 

При хората витамин Д се образува предимно в кожата под влияние на ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина. Лекарят съветва веднъж седмично излагане на слънце от 30 до 60 минути, ако сезонът позволява. 
Стоене цял ден на плажа не означава, че човек синтезира повече витамин Д, обясни той. 
По думите му необходимото количество се набавя за около час. 
.
Малките деца могат да стоят на слънце без слънцезащитен крем не повече от 5-10 минути. Хората със светли и чувствителни кожи трябва да набавят нужните количества от витамина допълнително заради риск от слънчево изгаряне. 
Пушачите имат нужда от по-големи количества витамин Д. Основен източник на витамин Д са тлъстите риби, гъбите и яйцата.

Преглеждания: 146

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics