БУКЕТ ОТ БАГРИ, РИТМИ И МЕЛОДИИ XI НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН КОНКУРС “ОРФЕЕВО ИЗВОРЧЕ” 2011 част 2

 

На сцената на театъра първи се явиха децата от Школата по народно пеене при читалище „Просвета” – гр. Бобовдол, с ръководители Димана и Боян Боянови.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

След тях едни след други се редиха Детска Фолклорна група от Момчилград с ръководител Ани Башева, Мъжката фолклорна група „Младостта на Средище” от село Средище с ръководител Руси Стефанов, които винаги от сърце пеят своите добруджански песни – те са част от детската фолклорна група „Средищка огърлица”с р-л Румяна Стефанова, представена от две формации („Бейбунарчета” и „Гордостта на Средище”), която заслужено получи  наистина букет от 12  златни, сребърни и бронзови награди – лири на Орфей при представянето си в различните категории; момичетата от Група за Автентичен фолклор от Мадан с р-л Бистра Панджилова и от с. Средногорци с богато извезаните си носии.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мъжката фолклорна група при Духовната Семинария – Пловдив, с р-л Георги Найденов, изпълниха залата с мощната звучност на дълбоките си тежки гласове, характерни за родопските песни и артистичното изпълнение на песента „Та чули ли сте”.  

 

 

 

След тях се представиха  ДФФ ”Шарени гайтани” и ДНХ ”Трепетлика” при ОДК гр.Бургас, с р-л Стойко Георгиев, които отново получиха призови награди,  ФГ „Надежда Хвойнева” от Асеновград с ръководител Стойчо Каранлъков. Сцената огряха с красивите си червени облекла хубавите момичета от ФГ „Пеещите пендарчета” – Петрич, със златни пендари на челата, с които пя и тяхната ръководителка Елена Димитрова, която води и Фолклорната формация „Хераклея”.

 

 От няколко години следя  нейните  възпитаници, които израснаха от чаровни дечица до състав с доказани възможности, чийто репертоар е много разнообразен и изпъстрен с най-добрите образци на македонския песенен фолклор. Характерния автентичен двуглас, добре овладения маниер на интерпретация на автентични и обработени македонски песни, артистичното присъствие на сцената им донесоха много награди през годините на множество фестивали и златни лири на „Орфеево изворче” –  както като състав, така и за индивидуални изпълнители.

Школата за народно пеене гр. Бобовдол с ръководители Димана и Боян Боянови, пременени с автентичните си кюстендилски носии на своите прабаби, отново предизвикаха овациите на публиката.

Голямата  певческа група и женската камерна група получиха златни лири с изпълненията си, а мъжката камерна група взе сребърна лира. Малката певица Моника Христова взе и специалната награда – DVD плеър от председателя  и директор на конкурса, г-жа Дочка Къшева.

 Цялостното представяне на участниците от Бобовдол с Фолклорния Младежки Ансамбъл „Разметаница” и индивидуалните изпълнители им донесоха признанието на журито, много златни и сребърни награди и приза на кмета на Стара Загора, проф. Светлин Танчев –  синтезатор -  както и Диплом за цялостно представяне.


 

Наградата “Гранд при” тази година спечелиха децата от фолклорна група „Веселина”   към Центъра по изкуствата в Благоевград   с ръководител Веселинка Боянова. Талантливите музиканти и певци   спечелиха 20 награди, от които 12 златни медала, 2 сребърни и 2 поощрения.

  Наградата на Тракийското Дружество „Одринска епопея” беше връчена от председателя на дружеството Петра Мечева   на Народния хор при Хуманитарна Гимназия „ Константин Преславски” – Варна, с ръководител Радостина Манева.

    Това са в общи линии носителите на големите награди на XI Конкурс „Орфеево изворче” .

    Да си призная, все по-трудно ми е да пиша за многобройните наградени  участници в този най-престижен фолклорен конкурс за млади изпълнители в България. Те от година на година показват все по-голямо изпълнителско майсторство и журитата наистина са затруднени при определянето на наградите. Наистина, наградите са много, но децата напълно ги заслужават, а тези, които не са получили награда, са също с големи възможности – просто нивото расте всяка година и е изумително да наблюдаваш прекрасните майсторски изпълнения, които биха правили чест и на професионалисти.

Но нека се върнем в конкурсните дни, в които 2200 деца  на шест сцени музицират, пеят и танцуват и се съревновават за Орфееватае лира и отпуснатите стипендии от Министерствата на културата и на образованието.

Особено обичам да присъствам в залата, където пред журито, съставено от почетния председател на НМФС „Орфеево изворче” , Никола Гигов, народната певица Снежана Колева и Илка Димитрова от Радио София, се представят певци и певици от всички възрасти – от най-малките 4-5 годишни дечица до най-старшите по възраст. Това е журито, което най-усилено работи до късно вечерта и е най-натоварено. Но въпреки, че обикновено работят до 10 часа вечерта, те не позволяват на умората да ги направи невнимателни към десетките деца, които се явяват пред тях. Сдържаният Никола Гигов, внимателната и непринудена Илка Димитрова и сърдечно-съпричастната Снежана Колева създават необходимата топла атмосфера, в която всяко дете се чувства обградено с грижа и внимание, за да може да покаже най-доброто, на което е способно. Обичам да гледам как Снежана Колева поощрява децата, как се радва с тях на доброто им представяне, как понякога ги връща да пеят отново, за да им даде възможност за по-добра изява.

 

 

Тази година най-малката участничка беше 3 годишната Мариела, а 4 годишната Мария от Трявна предизвика възхищението на журито с ясния си гласец и чисто изпълнение. Тя вече беше получила и първа награда на конкурса в Гурково. И двете са възпитанички на Манка Билчева.

 

 

 

Василена от Плачковци, Домна от Хасково, Петя от Монтана, Ивелина от Плевен, Ива от Варна с ръководител Добринка Колева и много други удивиха журито, получиха грамоти и сияеха от хубост и радост в красивите си носии.

Илка Димитрова, която раздаде наградите на тази група, не скри адмирациите си към ръководителите, които толкова професионално са се занимавали с децата, подбрали са много сложен и добър репертоар за тях. „Ръководителите заслужават подкрепата и уважението на директорите на училищата и читалищата”, каза тя.

 


Въпреки множеството на пръв поглед награди, децата бяха толкова много и толкова добри в изпълнението си, че затрудненото жури раздаде и няколко групови награди – на детски градини от Плевен, Бургас и др., в желанието си да поощри децата  и да отбележи техните постижения.

 


След тях се представиха по-големите деца от трета  и четвърта възрастова група. Чудесни бяха изпълненията на Велислава Делова от Сопот,  хубаво, стройно момиче с много красива носия, „съща Гергана от Извора на Белоногата”, по думите на Снежана Колева, Валентина Дерменджиева, Лора Сачанска от Перник, носителка на множество златни награди, Даринка Колева от София, Кристиян Димитров от Петрич, стройната като фиданка Медиха Кехайова от Мадан, получила личния приз на г-н Васил Цветков от гр.Казанлък – DVD-плейър, Атанаска и Мирела Феркова от Пловдив, спечелили златни лири.

 Но безспорно изненадата беше 12-годишната Мариела Апостолова от СОУ „Св. Патриарх Евтимий” - Пловдив,  с ръководител доц. д-р Светла Станилова от АМТИИ-Пловдив. Това дете с мощен красив глас, изпълни а капелната песен „Пладне дойде” – изключително трудна   безмензурна песен с т.нар. пазарджишко „тресене”, която й донесе златна лира. Тази прекрасна малка певица току що беше спечелила златен медал на Националния конкурс „Млади таланти” в София.

 

 

 А Снежана Колева не можа да сдържи коментара си : „Ето с такива таланти България изумява света”.

  И петък и събота до 10 часа вечерта се редиха младите изпълнители пред журито. Много силно беше представянето на учениците от Хуманитарната гимназия – Варна. Николай Гурбанов, Весела Нейкова , Моника Трифонова, Елена Тодорова, Жоржета Жекова, с ръководители Радостина Манева и Росица Малчева предизвикаха адмирациите на журито.

 

Николай, Весела и Анжелика от Търговище спечелиха едногодишни стипендии.

   Последни късно вечерта се явиха представителите на Странджа планина – мъжката фолклорна група от гр. Царево и квартет „Китен” от Приморско, с ръководител странджанската певица Златка Ставрева.

 

 

 И двата състава показаха високо майсторство и спечелиха златни лири, както и солистите Димитър Киров и Георги Илиев. Истинското мощно мъжко пеене, с неподправена радост и от душа беше аплодирано от зрителите и на гала концерта, а момичетата от квартет Китен бяха пременени с много живописни костюми – богато обшити с бели гайтани ръчно изработени узункюприйски носии от Беломорска Тракия, с дълги вишневочервени шамии с нанизи на челото.И на другите сцени течеше конкурсната надпревара – танците, обичаите, народните хорове и групи, инструменталистите. За съжаление нямаше как да присъствам навсякъде.  Хореографското жури – доц. Татяна Гигова, Веселин Герлимов и Мирослав Василев оценяваха танцовото майсторство,  а пред журито, водено от доц. Бураджиев, се представяха певците от V група, явяваха се малките и големи  гайдари, кавалджии, изпълнители на тамбура, свиреха народните оркестри.

следва  продължение

Преглеждания: 1000

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics