“ОРФЕЕВО ИЗВОРЧЕ” XI НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН КОНКУРС 2011

От 25 до 27 март в Стара Загора се проведе 11-то издание на Националния детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче”, с международно участие. Организатори на проявата са община Стара Загора и Национален музикално – фолклорен съюз „Орфеево изворче”, със съдействието на Министерството на образованието и науката, Министерство на Културата, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив, Тракийско дружество „Одринска епопея” и Държавна опера гр. Стара Загора. Над 2200 души от цялата страна, включително и от чужбина показаха своя талант на шест сцени в Театъра, Общински Детски Център,Държавна опера и Дом на културата, както и на откритата сцена в централния градски парк - 450 индивидуални изпълнители с народно пеене, 160 инструменталисти на народни инструменти, 40 деца – изпълнители на пиано и акордеон, 84 групи за автентичен и обработен фолклор, 16 народни хорове и вокално-инструментални ансамбли, 30 оркестъра и камерно-инструментални групи, бяха пресъздадени 11 народни обичая и много, много други.
Тази година за четвърти път участваха деца от Западните покрайнини – Сърбия, водени от директора на училище „Братство” в село Звонци, Драган Иванов. Трите момичета от камерната фолклорна група при училището, облечени в автентични носии от Трънския край, богато извезани със сърма и дантели, получиха награда от Фондация „Български фолклор” – 100лв, връчени от директора на фондацията Снежана Колева, както и подаръци от Агенцията за българите в чужбина.Националният Музикално-Фолклорен Съюз „ОРФЕЕВО ИЗВОРЧЕ” е доброволна организация на учителите по музика от цялата страна с идеята за приобщаване на децата и младежта към ценностите на българския фолклор, а целта на конкурса е да даде поле за изява на талантливи деца, ученици и студенти в областта на българското народно песенно, инструментално и танцово изкуство, възпитание на българско самосъзнание у младежта, запазване и обогатяване на българската национална култура.
НМФС „Орфеево Изворче” е рожба на инициативата на Атанас Колев ,секретар на съюза, и на загрижени за бъдещето на българския фолклор преподаватели по музика, а големият родолюбец, писател, изследовател на орфизма, поетът на Родопа Никола Гигов е кръстник и почетен председател на Съюза. От 2005 г. НМФС е под председателството на Дочка Къшева – народна певица, композитор, диригент и поетеса, автор на много текстове на песни. Завършила Висшия музикално-педагогически институт в Пловдив със специалност фолклор и музикална педагогика, от 1979 г. тя е преподавател и главен асистент в Тракийския Университет в Стара Загора. Носител е на златни награди от републиканските фолклорни фестивали и е наградена с орден „Кирил и Методий”. С невероятен ентусиазъм тя ръководи НМФС и особено организирането и провеждането на Националния фолклорен фестивал „Орфеево изворче” и Родопската Орфеева Школа. Мога да кажа, че благодарение на нейната неизтощима енергия и упоритост през тези трудни години се извършва невероятно сложната работа по събирането на средства, координирането и провеждането на този прекрасен детски конкурс, който осиява с благотворната детска радост не само Стара Загора, но и цяла България. Заедно с нея в журито на фестивала са включени изтъкнати дейци на българския фолклор под председателството на проф. Арабов от АМТИИ – гр. Пловдив. Сред тях са проф. д-р Любен Досев, проф. д-р Тодор Киров, доц. д-р Светла Станилова, доц. Татяна Гигова, доц. Георги Петков, доц. д-р К. Бураджиев, народната певица Снежана Колева, Илка Димитрова от Радио „Христо Ботев”, Никола Гигов, както и хореографите Васил Герлимов и Мирослав Василев. Професионалният състав на журито говори не само за високото ниво на конкурса, но и за сериозното отношение на българските творци към възпитанието на децата в български дух.
Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на Община Стара Загора, проф. Светлин Танчев, който ежегодно връчва учредената от него награда – синтезатор, за цялостно представяне на един от колективите.
С нетърпение и тази година очаквах края на март, когато се провежда този прекрасен конкурс – истински букет от багри, мелодии, ритъм и красота. Провеждането му е посветено на Деня на Тракия – 26 март.
На 26 март 1913 г. в Освободителната Балканска война храбрата българска армия превзема Одринската крепост, една от величавите военни победи в най-новата ни история. Турция капитулира и подписва Лондонския мирен договор (31 май 1913 г.). Източна и Западна Тракия, Родопите, Странджанския край са освободени от турско робство и присъединени към Отечеството България. Признателните тракийци още в далечната 1914 г. обявяват 26 март за Ден на Тракия, признат официално и от българското правителство през 2006 г. И оттогава тържествено се честват Одринската епопея и Денят на Тракия.
Три дни децата от цяла България пеят, танцуват и свирят като истински потомци на великите си тракийски прадеди, носители на творческия Орфеев дух. Защото Тракийският Дух е жив, закриля ни и ни възвисява на могъщите си криле. Неслучайно в последните години лавинообразно се сипят сензационни археологически открития по цялата българска земя, свързани с древните траки и тяхната изключително висока култура. Така нашите прадеди – траките – оживяват отново след дългата хилядолетна забрава, за да ни влеят своите сили, знания и умения, та да си спомним, че сме наследници не само на тяхната култура и високо изкуство, но и на техните добродетели. Да се опомним, да осъзнаем, че не сме смачкан и стопяващ се „етнос” от края на европейската география, а потомци на велики прадеди. И това ни задължава да бъдем достойни техни наследници, да носим отговорността за добруването и пребъдването на своя род. Да носим в сърцата си и предаваме на поколенията жив творческия дух на Орфей, да пазим и предаваме традициите, песните и танците, които са ни опазили през хилядолетията и ще ни водят по Пътя на нашето осъществяване като народ.
Затова фолклорният конкурс „Орфеево изворче” започна с химна на фестивала, по стихове на Никола Гигов и музика в орфеевата пентатоника на Дочка Къшева, в изпълнение на малките наследници на Орфей:

Орфей е тук като сълза и нота.
Орфей е тук – въздишка и роса.
Мелодия и песен на живота.
Стозвучие в родопски небеса.


В своето кратко слово, с което откри конкурса, Дочка Къшева каза, че фолклорът е истина, неподвластна на времето, който го носи в сърцето си, излъчва любов и светлина, и към небето като прегърнати гласове ще полетят песните и свирните на малките орфейчета.


Г-жа Горова, зам. кмет на Община Стара Загора, поднесе приветствие към участниците в конкурса, които ще представят извечната България, а това е българският фолклор.
Почетният председател на конкурса, поетът Никола Гигов, съобщи, че в Япония предстои да излезе книгата му „Ден за прошка” с диск с песента на Валя Балканска „Излел е Делю хайдутин ”– така от Америка до Япония е прогласен великият син на Тракия Орфей, а родопската песен, която лети с космическия кораб „Вояджър” в дълбокия космос е най-дългата земна ръка, протегната на 1 милион километра от Земята.


Той изрази своето преклонение пред организаторите на фестивала, пред учителите по музика и особено пред децата, които носят и пренасят в сърцата си българската песен и българския дух.
„Много некролози се изписаха за България – каза той – но нима може да умре Държавата на Духа? Българският дух е жив в децата , в техния талант и изкуство.”
Проф. д-р Пламен Арабов от АМТИИ –Пловдив, председател на журито, пожела на децата успешно да представят своите умения и пожела на журито ползотворна работа.
И започна конкурсната програма. Тази година в категорията народно пеене / индивидуални изпълнители/ певци и инструменталисти се явиха 655 участника, от тях 354 са получили награди. Наградените деца са над 50%, което означава, че равнището е много високо.
От МОМН са отпуснати 36 годишни стипендии само за ІV-та възрастова група ІІ-ра и ІІІ-та категория.
От Министерството на културата са отпуснати 18 стипендии само за ІV-та възрастова група , І-ва категория.
«Имаме основание за радост, защото децата са оценени от журито по достойнство и заслужават такива награди. Това ще ги стимулира и мотивира да продължат професионалния фолклорен път и никога да не се разделят с българския фолклор» – каза  г-жа Дочка Къшева.

 

                                                                                                                                  следва  продължение

 

 

 

Преглеждания: 625

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics