БЪЛГАРИНЪТ-ДУША НА ПТИЦА!

ЗДРАВЕЙ,БЪЛГАРИЙО!

 

Кой каза,че те няма тук, на хиляди километри от границите ти?

Тук си!

Днес зазвъня  душата ти като   душа на птица и зае мястото на гълъбите  на площад Кодзя в центъра на Атина.Хората ,дръзнали да организират българските празници: Трифон зарезан,Честване годишнината от гибелта на Апостола Васил  Левски,3-ти Март-Национален празник на България  , са Албена  Иванчева,Нели  Димитрова,Росен Христов  и още много други  ентусиасти,които доказаха,че и в трудни кризистни моменти изкуството и обичта, съпричастността, добрите човешки отношения, обединението и вярата в доброто ще спасят света.

Оживяха българските обичаи ,пресъздадени от певческа формация „Родина”,цъфнаха като цветя на площада българските национални носии,понесоха се надалеч звънките гласове  на певците.Залюля се българско хоро в много редове,развяваше се българското знаме и хората се радваха.Хората се превърнаха в едно цяло,в една България.

Малките ученици от неделното училище”Св.Св. Кирил и Методий” със звънките си гласчета  ни заявиха „Аз съм българче,обичам нашите планини зелени!Българин да се наричам,първа радост е за мене!”

Гостите ,оркестър „Млади тракийци”от град  Раковски  завладяваха със  своите прекрасни изпълнения.Те бяха дошли с кмета на града,млад човек ,който показа,че може да подкрепи своя град . С него скъпи гости бяха и католическият свещеник на града, който рано сутринта е изнесъл  литургия в католическа църква в Атина.Не мина  и без български кебапчета и вино, предлагани от ресторант „Кебапчето”.

И времето беше с нас, беше облачно, но като по часовник заваля точно в края на тържеството.Бог отвисоко оцени обичта, която извираше от сърцата на хората,радостта им.Видя устремният полет на душата-българска, която полита и се издига над  дребнавото, над сивото в деня.Душа,която е горда със своята история и с гордост се нарича БЪЛГАРСКА.

ЛЕТИ,ЛЕТИ  ВИСОКО БЯЛА ПТИЦО,РАЗНАСЯЙ  НА ШИРОКО БЪЛГАРСКИЯ ДУХ!

Емилия Трифонова

21.02.2011г.

Атин а

 

 

Преглеждания: 92

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics