МЕДВЕН РОДИ ЗАХАРИ СТОЯНОВ И ГРАФИКАТУРАТА НА ИВАН ГАЗДОВ

 

 

Така изглежда професорът на 120 години
Фото Емона Цончева


Графикатурата, гордостта на Газдов, е измислена доста далеч от световните културни центрове. В село Медвен, място, макар някога родило Захари Стоянов, после забравено и от Бога, и от царя, който и да е той. Тук големи хора идват рядко.


Ако изключим известният български художник, който сроди карикатура и графиката в своеобразен, според създателя си, свят, който не може да се роди, ако си кахърен. Според проф. Газдов графикатурата е стил единствено негов. Той е неповторим. Видите ли го с друг подпис, знайте, че го е майсторил плагиат.  
Трима са кумирите на днешния професор. Те отдавна не са на този свят, но не напускат спомените му: Стефан Бъчваров е онзи благороден мъж с разрошена коса, който учи децата на рисуване в ямболското читалище. Щом този човек е толкова добър, значи всички художници са такива, мисли си малкият Иван и решава да го последва. В софийската художествена гимназия попада пък на друг великан - учителя Димитър Арнаудов. Изключителен живописец, вързан като с верига за работата си, художник на европейско ниво. И най-после на прага на академията го посреща проф. Поплилов, най-нужният и точен човек по него време.
- Днес и вие сте професор, сравнявате ли се с Поплилов?
- Не, не мога да се сравнявам. Той беше възхитителен човек, разбира се, за тези, които го познаваха лично. Не може да бъде преразказан.
Иван Газдов завършва специалността плакат. Казва, че от ученик мрази математиката и има слабост към малките рисунчици и оформлението на книги. В деня на дипломирането професорът (Поплилов) разцелува сърдечно своите възпитаници. Невероятен жест, едва ли не окончателно признаване. Точно тогава сред абсолвентите се появява и художникът Людмил Механджийски. Кани един от тях да работи като дизайнер в Центъра по промишлена естетика. Още на другия ден Газдов е пред вратата на предприятието - близо до "Пирогов", на прочутото шосе Лондон - Бомбай - Калкута. Притеснен е и търси шефа.
- Завършил съм с отличен. Ако имате нужда... -промърморва под нос.
Директорът е в настроение:
- Еее да, ама си закъснял. Вече избрахме човека.
- Кой?
- Иван Газдов.
- Аз съм Иван Газдов...
Пет години с неизмеримо удоволствие бъдещият създател на графикатурата твори запазени марки, шрифтове, създава дизайн за елки, телефони, даже велосипеди.

Чак тогава проф. Поплилов го кани за свой асистент. И тръгва нагоре по стълбата на съвършенството. Така е и днес и знае ли някой - докъде и докога!

 

 Исак Гозес

В-к Стандарт

 

Един от шедьоврите на майстора на графикарикатурата, с който той основателно твърди, че този арт жанр съществува в свой собствен свят. А той в този свят като творец се чувства най-добре и, дай Боже, да е за дълго!

 

Към Началната страница на акад. Иван Газдов : http://www.portal-bg1.ning.com/profile/IvanEduardGazdov

 

Преглеждания: 152

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics