Това е една изискана и много полезна академична книга, съдържаща усвоени и изстрадани от автора акад. проф. Иван Едуард Газдов строги изисквания, които са полезни за всички любители на арт изкуството и особенно необходими за посветилите се на изобразителното изкуство.

 

 

 

Сега, след първата си книга (съдържаща някои от лекциите на автора за плаката, понеже пък той именно по това е и професор), Иван Газдов прави всенародно достояние пет закона за професори и други пет за студенти. Към тях е додал и един „Закон за съвършеното творческо формообразуване (неръкотворно), или за разликата между икуството и живота”.

И всичко това е снабдено с десетки графични диаграми, схеми и чертички, напомнящи най-добрите образци на някогашните Газдови цикли за петното, което срещнало чертичката, а няма да е пресилено, ако се каже, че си имаме работа и с рецидиви на Графикатурата. Сега вече няма накъде: никой не може да се оправдава, че не е бил предупреден!

Има издадени 2 авторски книги за изкуството и 6 албума с негово творчество. Книгите му са в Конгресната библиотека, Вашингтон.
Негови творби се намират в над 20 музеи, галерии и колекции по света и у нас. От 1994 г. има постоянна експозиция – дарение в град Трявна в Славейковото школо.


Христо Карастоянов


Кратки бележки за автора 


Иван Газдов е роден в Ямбол, 1954 г. Завършва Националната художествена академия през 1970 г., специалност “Плакат”. Специализлирал е в Герит-Риетвелт Академие, Амстердам, Холандия – 1978 г. и в Сите дез ар, Париж – 1996 г. От 1994 г. е професор в НХА. От 1998 г. е завеждащ катедра “Плакат и визуална комуникация” в Академията. В периода 1999-2003 г. е ректор на НХА.
Работи в областта на графиката, плаката, илюстрацията, карикатурата. Автор е на собствен графичен стил ГРАФИКАТУРА. Основоположник е на “авторския плакат” в България.
Открил е 43 свои самостоятелни изложби.
Носител на общо 34 награди за изобразително изкуство, от които 20 национални и 14 международни. 

Носител е на:
- Сребърен медал за “Постижение през XX век” от Кеймбридж, Англия, 1992 г.
- “Световна награда за житейско постижение” от Американския биографичен институт, 1992 г.
Представен е в “Кой кой е сред интелектуалците” – юбилейно издание в Кеймбридж, Англия; в Енциклопедия на изобразителното изкуство, БАН, 1977 г.; в Българската енциклопедия, БАН, 2000 г.
Живее и работи в София.

 

Справки : ИК "Жанет"
по www.ivangazdov.com

Преглеждания: 159

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics