Мнения за поезията и сценичните изяви на Тоня Борисова

 Тоня Борисова и Ансамбъл "Пирин", съвместен концерт-спектакъл "Песен в гърло се не спира" посветен на 65 годишнината от създаването на ансамбъла, Зала 1 НДК, София, 2019г.,

„Мила Тоня,

Стиховете Ви дълбоко развълнуваха моята балканска душа, накараха ме отново да се почувствам горда и велика с българската си кръв и дух! Свеждам се в поклон пред големия Ви талант и Ви желая още много великолепни стихове, с които да възпявате нашата неповторима България и да ни правите повече - Българи!”

С искрено възхищение и обич:

Ваша Мариана Паунова – Контраалт, солистка на Метрополитен Опера, Ню Йорк, САЩ; 1980г.;

 

„За мене, Вие Тоня, Сте човек на изкуството от световна величина! Искам да пиша музика върху Вашите песни…”

проф. Херма ван Шайк Ламбермонт – холандска композиторка и пианистка, преподавател по композиция във Виенската Държавна консерватория; 1993г., София;

 

  „Радостна и щастлива съм, че открих за себе си най-после една истинска българска поетеса, едно голямо и чисто сърце, една доброта и всеотдайност в служба вярна на поетичното начало: на красотата, на възвишеното!

Желая й здраве – всичко друго й е дадено от природата и вярвам, че тя ще го раздаде щедро, с обич на всички хора!”

Надя Неделина – поетеса, 1994г., София;

 

„Когато за пръв път се срещнах с поезията на Тоня Борисова си помислих –  та това е една нова Багряна! – толкова проникновени, завладяващи, искрени са стиховете! В тях се усеща полъхът на новаторството, владее духът и емоционалната виталност на Българката.

Много са ценителите на изящното Слово и малко литературните критици, които познават огромния поетичен свят на Тоня Борисова… Стихът е изящен и мелодичен; всеки звук и детайл, всяка фраза, поетесата извайва до съвършенство. Усетът й за мярка е изключителен. Чувствата са силни, но овладени… Сензитивността – смайваща! Липсват подражателство, поза, самоцелност. Читателят и слушателят остават изумени от тая чиста българска душевност, от този увличащ талант.

Безспорно е, че поезията на Тоня Борисова е иконопис на Майката, на Българката, на Жената. Поезия – създадена с нежност, вдъхновение и отговорност. Сърцето на поетесата – съпруга и майка, зове за неумираща общочовешка любов… И ни учи на Доброта и Човечност, на Вяра!”

Анастасия Първанова –  литературен критик, изследовател на българската женска поезия. 1995г., София;

 

„Усетих Тоня като своя духовна сестра. Разбрах без превод нейните стихове. Развълнува ме силата на поетесата и майката, която се бори против войната и насилието. А стиховете за България са великолепни!”

Ева Крист – поетеса и дипломат, Австрия, 1995г., София;

 

„Поклон пред едно изкуство, пропито с много душа, сърце, дълбочина и любов... към нашата родна, красива България и нейните обикновени хора!

Пророних сълза, защото бях с Вас, с Вашето искрено, дълбоко човечно  и талантливо творчество, с Вашето, отронено от глъбините на народната душа, вълнуващо изкуство! Бъдете все такава, топла и сърдечна българка – титан, окрилен в своята вяра-Любов и обич към семейството, България и нейните хора!

С обич към Вас и талантливото Ви изкуство!”

Проф. Кирил Стефанов – създател и гл. худ. ръководител на Държавен Ансамбъл „Пирин”- Благоевград, 1995г., София;

 

 „…Аз съм потресен, раздрусан, развълнуван, опиянен от голямото Слово на Тоня, от светлите мисли, които има! Това е една поема за България – с такъв цветист език, с такова вдъхновение и изповедност, че нямам думи да се изкажа! Аз съм изненадан, възхитен, вдъхновен и очарован! А бе, как може такава мъничка жена – такова голямо и страхотно Слово! Голямо Слово, бистро Слово!”

Бай Йосиф Петров – поет, Председател на Седмото Велико Народно Събрание. Изказване след спектакъла „Жива Памет” в гр. Мездра, 1998г.;

 

„Виждате ли тази крехка жена – тя е Институция! С благородство и сила на духа, заедно с малката си, седемгодишна дъщеря Сълзица е създала и разпространява, без книжарници и ничия подкрепа, хилядни тиражи на невероятната „Приказка за Добротата”! Аз съм Николай Хайтов и не смея да направя повече от 1000 броя тираж на „Диви разкази”, а Тоня има смелостта да изпрати в 15 000 семейства посланието на едно детско сърце за милосърдие, толерантност и добротворчество. Поклон, сестро!”

Николай Хайтов –

писател, Председател на СБП, Ямбол, 1998г.

 

„За мен, като изследовател и първи преводач на „Записки по българските въстания” на български език на възрожденския писател, революционер и виден общественик Захарий Стоянов, е истинска радост и чест да предоставя възможност на две негови талантливи родственици – поетесата и актрисата Тоня Борисова и младата 15 годишна художничка Сълзица Борисова, да представят в Унгарския Културен Институт в София 16-та самостоятелна изложба на Сълзица – „Приказка за Добротата” и моноспектакъла на Тоня - „Жива Памет”. Убеден съм, че тяхното изкуство гради нетленен мост от багри и Слово между българската и унгарската култура, укрепва и развива всестранното сътрудничество между двата народа.”

Доц. Дьорд Сонди – унгарски българист, преводач, Доктор на филологическите науки, писател и общественик; съветник към Посолството на Унгария в София и Директор на УКИ; доцент-лектор по унгарски език във Факултет „Унгарска филология” на СУ „Св. Климент Охридски; 2002г., София;

 

„Тоня Борисова е личност и творец, с който България трябва да се гордее. Бог е бил особено щедър към нея, защото й е дал не само женска хубост, добро сърце, човеколюбива душа, но я е дарил и с много талант. Поетеса, певица, актриса, сценарист – творец и изпълнител с многостранни интереси и творчески постижения, със свой стил, почерк и напълно заслужено място сред литературните творци и художествено-творческата интелигенция на България.

    Цялото й поетично и прозаично творчество, филмовите сценарии и широко мащабната й изпълнителска дейност са белязани с родолюбие, патриотизъм и женска чувствителност. В поетичното й творчество България, родният край, семейството са любими теми. Стиховете й преливат от благост, топлина, мъдрост и съпричастност; стигат до сърцето на читателя, галят сетивата му, будят съвестта, водят го по пътеките към позабравените човешки добродетели.

Тоня завладява и слушателите с топлия си нежен глас, с женското си очарование и достолепно присъствие на сцената, независимо дали пее или рецитира вдъхновено.

Честит юбилей, Тони! Бъди жива и здрава, радвай се на любовта на приятелите си, на признанието на читатели и почитатели на твоя поетичен, певчески и актьорски талант! И твори все така всеотдайно и талантливо, влагайки в творбите сърцето и душата си!”

Генка Богданова – поетеса, прозаик и преводач, Член на СБП

гр. Ямбол, 13.11.2012г.;

 

„До болка обичам Родината и народа си и когато ми стане тежко на душата, прочитам си нещо твое и надеждата ми се възвръща, че има прекрасни хора като теб, мила Тоня, които непрестанно разпалват и поддържат така нужния ни днес огън на родолюбието.

Бог да те благослови и закриля, скъпа Тоня! За мен ти си въгленче от древните огньове на прабългарите, което свети и дарява с човешка топлина измъчените и отчаяни потомци Аспарухови! Благодаря ти, Светилнице!”

Галина Казанджиева - 

Една Българка, гр. Две могили, Фейсбук, 2012г.

 „Песента на Земята, песента на душата, песента на красотата, песен на мъдростта и елексир на Духа Български непреходен – това е Тоня Борисова в своя творчески летеж! Такава хармония на крехка и чувствена душевност и здраво стъпила на майката Земя мисъл и усет може да те обземе единствено, потапяйки се в нейната поезия и проза.

 Тоня, ти си една словесна Ниагара - водопади от думи, които проникват дълбоко в душите и текат по вените с истинността на кръвта ни! Благодаря на Бог, че ни срещна! Човек трябва да търси приятелството на истинския интелект, защото от него винаги има какво да научи, да се поучи и да стане по-добър! Ти си всичко това - една цяла наука за Добротата и Българщината, облечена в крехка, поетична душа! Обичам те!”

Петя Карабакалова  –

Композитор, худ. ръководител на ДВГ „Щастливци”, Харманли, Фейсбук, 2012г.

 

„Отдавна искам да благодаря на Тоня Борисова за неуморната й родолюбива мисия, на която се е посветила! Все търсех думите, подреждах ги да са топли и искрени, силни и шарени, и все не можех да надипля това, което чувствам. Накрая разбрах, че търся най-добрия и най-достойния начин да изразя респекта, възхищението си и огромното си уважение към тази крехка жена, която е поела Мисията да издирва, да възражда и да опазва традициите на древния Български род в това трудно и безродно време.

Господ е дал на Тоня таланти - да реди думите по най-прекрасния начин, дал й е глас да се чува надалеко и нависоко, дал й е голямо сърце, в което има и любов, и мъка, радост, милост и смирение да понася трудностите на тежката Мисия. 

Вярвам, че Господ е отредил за Тоня още много години за стихове, песни, филми и срещи с благодарни и прогледнали българи! Пожелавам от сърце да види издадени книгите и филмирани спектаклите, в които е вложила цялата си душа и с които всеки народ може да се гордее!”

Рада Петрова  - писателка, кинопедагог и психотерапевт, Варна, Фейсбук, 2012г. 

 

“Като в Шекспирова поема ме пренася стихът ти. Чета те и препрочитам - носиш заряд, който ни понася из дълбините на душата ти, по древните пътеки на миналото и светлите улици на бъдещето!

  Ти си жив олтар!

  Всеки Българин, имал удоволствието да те усети, ще бъде горд от честта да е осенен от светлината на поезията ти! Творец си от голяма величина!”

 Катя Атанасова – Бизнесдама, почитателка на поезията, Валенсия, Испания, 2012г.;                                                   .

      „Творбите на Тоня Борисова за Родовия космос са отклик на едно живо патриотично чувство, което завладява с призивната си лекота и разнообразни интонации, с яркия си метафоричен език и неподправения възторг от българското. Те са Живата наша Памет, в която пулсира кръвта на дедите ни, кънтят копита, звънят камбаните на съвестта, звучат песните на нашите майки, носят в себе си диханието на треви и билки, аромата на българската земя. Стиховете са израз на богатата поетична душевност на Тоня, на силата и възторзите на Българския Дух, на спецификата на народопсихологията. Утвърждават националното в неговите исторически, съвременни и бъдещи измерения,  духовните стойности и националната идентичност.

А авторските й спектакли „Жива памет“, „Молитва за България“, „Кладенци“ , „Път от Светлина в Безкрая”, „Ризи от коприва“, „Вечната и святата“, „Пътеки към Душата на България” и др. са доказателство, че за голямото изкуство няма предели. От тях струи висока духовност, полет, зов към съхраняване на българските ценности и Родовия космос. Впечатляват, вълнуват, трогват, извикват възторзи на духа. Всеки спектакъл изненадва със силата на чувствата, въздейства, покорява, създава усещане за неповторими мигове на съприкосновение с дъха на българската земя, с песните на дедите ни, с плача на гората, с бурите в Балкана. Спектаклите й са синтез на изкуствата - музика, песен, слово и танц, които не оставят равнодушни зрителите с емоционалния си заряд, с безсмъртното, озарено от Светлина Слово за родовото!”                                                                            

 Соня Келеведжиева –

Литературен критик, писател, театрален режисьор, Сливен, Фейсбук, 09.02.2013г.;

 

„Приказка за Добротата” е невероятен шедьовър в стихове и рисунки, създаден от удивително талантливата малка българска художничка Сълзица и нейната майка – разкошната поетеса Тоня Борисова. През 2013г., като част от културен проект на Международната Академия по българознание, иновации и култура - МАБИК, издадох книгата в Русия на три езика: български, руски и чувашки. Това бе първата българска книга на чувашки език! Тя бе посрещната с възторг от деца, родители и учители. 

С подкрепата на Съвета към Министерството на културата на Уляновска област, готвя ново, пет езично издание на български, руски, чувашки, татарски и башкирски език. Преводите са дело на известната башкирска поетеса Лидия Иванова – Шурсаль.

„Приказка за Добротата” е ярък Български принос за духовното и нравствено израстване на младите поколения. Тя е най-хубавият подарък за всяко дете по света! Книгата заслужава всевъзможни похвали и крупни разноезични тиражи, защото е истински Урок по естетическо и художествено възпитание на децата; вълнуващ Химн на Добротата и призив към човечеството за мир на планетата Земя!"

   Акад. Николай Кондрашкин –

Чувашки скулптор, художник и писател, виден деятел на културата, меценат и общественик; радетел за единението на Българите по света, Член на МАБИК и Чувашката Народна Академия за Наука и Изкуство – ЧНАНИ; Председател на Историко-културния Фонд „Волжская Болгария”, Уляновск, Руска Федерация.

гр. Чебоксари, "Българиада,2016" - ежегоден Конгрес на МАБИК;

 

 «Тоня е от тия творци, с които всеки народ може да се гордее – поетеса, актриса, певица, сценарист, режисьор, критик, фолклорист, преводач, редактор… Един ренесансов творец – хуманист и космополит, но и дълбоко свързана с корените си Българка. Тя е ярък представител на едно творческо поколение, родено и отраснало с моралните ценности на здравия Български Дух, приело за образец в изкуството класиците - от Вазов до Багряна… Тоня е родственица на Захарий Стоянов и пренася във Времето неговия борбен Дух.»

Дора Бонева – Русева –

писател и литературен критик, Велико Търново, 2017г.;

 

  “Тоня Борисова е многоизмерен и многолик творец!

  Тази съвременна Жрица на Българщината посвещава безброй стихове на Любовта, децата и семейството, на нравствените ценности, Вярата в Доброто и Бога, на България. Поезията й вълнува и вдъхновява със съкровената си изповедност и ни води по своя извисяващ Път от Светлина в Безкрая на Изкуството и Любовта!”        

Доц. Д-р. Таня Казанджиева -

Софийски Университет «Св. Климент Охридски», София, 2017г.;

 

„Честит празник на Народните Будители, мила моя Тони! Ти си от тези съвременни Будители, които сеят семената на Българския Дух, съхранен от Будителите през вековете: Свети Йоан Рилски, Отец Паисий Хилендарски, … Левски, Ботев, Вазов, Каравелов… А точно сега България има нужда от такива Будители като теб, за да я бъде!”

Росица Чокова –

юрист, съдия в Районен Съд – Ямбол, Фейсбук, 01.11.2018г;.

 

„Адмирации и поклон, Тоня. Ти, мила, си необятна и вълшебна като златната есен. Непредсказуема и нежна, като зимата, вдъхновена и красива, като пролетта и жарка и палеща, като лятото. Твоите творби ще бъдат вечни като хляба, сладки като меда и мъдри, като вековните била на Стара планина. Дълъг живот и здраве ти желая - посявай благи думи и стихове, добро и родолюбие, а ние ще четем и ще храним душите си от пшеницата на знанието и мъдростта!”

Ваня Митова-Георгиева -

почитателка на поезията, библиотекар с. Зверино, Фейсбук, 01.11.2018г.;

Преглеждания: 306

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics