.

.

„Арена Армеец София“ е многофунционална зала

.

Нейният капацитет е от 12 470 седящи места, като 3500 от тях са на подвижни трибуни и при нужда могат да се слагат или махат. Ако в съоръжението има концерт капацитетът на „Арена Армеец София“ може да достигне до 15 000 зрители. В нея могат да се практикуват над 30 вида спорт и да се провеждат разнообразни концерти.

Строителството на "Арена Армеец" е извършено от Главболгарстрой. Главен проектант е доц. д-р арх. Жеко Тилев. Първата копка е направена на 2 юли 2009 година, а залата официално е открита на 30 юли 2011 г. 

.

Паркингът има места за 1200 автомобила, поради което при важни събития, на които се очаква изключителен зрителски интерес, трябва да бъде затваряна едната лента на бул. „Асен Йорданов“, където могат да паркират поне още 800 превозни средства.

Залата има два пресцентъра, в които могат да работят 120 журналисти. Освен това разполага с тренировъчна зала, фитнес център и ресторант.

.

 Ето и мнението на автора на проекта за своето творение

По твърдение на специалистите Арена "Армеец" има най-добрата акустика в Европа и това я прави предпочитана за провеждане на концерти от световно известни певци и музиканти. По мнение на мерикански експерти при празна зала тя е по-добра от 90% подобни зали в САЩ. Защото, когато залата е пълна, условията се подобряват, тъй като и дрехите на публиката поглъщат звуковите вълни. 

Питат ме, дали залата е уникална. Да, тя е уникална като архитектура, понеже такива зали се правят рядко, сложни са, престижни са и сграда с такова решение и с такава форма няма другаде. А дали е добре като функция - залата е безупречна. Като художествено произведение, което носи послание, предизвиква емоции, настроение чувства, не съм аз човекът, който трябва да го каже. Тази зала е направена за обществото и за хората. Вече минаха години и все още я разглеждат. Видях учителка да води група ученици да я разгледат. Какво по-голямо признание да искам!

.

Като равносметка готов съм да изпълня и друг проект на това равнище. Но когато проектантът е равностоен на инвеститора и изпълнителя. Тогава нещата ще бъдат на съвършено други! Аз бях подизпълнител на строителя. Това е един успех и за „Главбулгарстрой". Те направиха нещо невъзможно. Все пак изпълнението на тази зала, за този кратък период беше по силите само на една такава голяма организация. Залата се възприема изцяло положително и работи добре. Промени цялата територия и се вписа в градоустройствената тъкан. Аз бях на няколко концерта, след приключване на събитието залата буквално се изпразни за по-малко от 5 минути без хората да бързат.

Казвайки всички това, трябва да се има предвид, че аз съм максималист. Винаги човек трябва да се стреми към по-доброто. Нали трябва винаги да се надскачаме! Животът има едно предимство пред смъртта. В живота може винаги по-добре!

.

Преглеждания: 283

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics