За "тоталитарна" Русия, за демократичния Евросъюз и задокеанските братя каубои

         Работният ми ден е приключил. Прибрал съм се в квартирата. Температурата в стаята е 36 градуса. Жега. Душ и … пред нетбука. Новини – убийство на магистрала „Струма”, очакваме големи субсидии в селското стопанство, политическите лидери се крият от народа, Гърция – „Министър Председателя е един прост популист” и „„Министър Председателя е един велик човек” и т.н. Единственото което винаги ме е озадачавало, че за ръста на нашата икономика, за българското производство, за българския износ винаги се говори в бъдеще време. Защо? Защото аз съм „русофил” или „Еврофоб”? Редете епитетите както си искате и колкото си искате. Но когато говорим за България искам към мен да се отнасят сериозно като към българин от българския етнос. Защо? Уважавам всички етноси имащи представители в България, но всеки от тях си има своите характерни особености и разбирания, както и аз.

            Поводът ми да напиша тази статия е лютата омраза, разпространявана  против Русия от новите ни задокеански братя и абсолютното безхаберие както на нашите, така и на европейските политици за състоянието на тази страна. Как ли не я описват нашите неуважавани от мен „специалисти по Русия”, как ли не обработват мнението на „електората” за да докажат, че след въвеждането на санкциите Русия е вече „почти на колене”, че така ще бъде докато Русия не се „демократизира” по западен образец, че Референдума в Крим е една измишльотина на руснаците (вижте, при Косово е съвсем друго нещо) и т.н. Но … по силата на обстоятелствата пиша тези редове от гр. Уфа Башкортостан Русия  под „дулото на пистолета на съпровождащия ме сътрудник на ФСБ???????”. „Предупреден съм да не засягам военни и държавни тайни!!!”. Е като не разрешават да говорим за война тогава какво? Решавам да проверя как умират от глад тези глупави руснаци. Отивам на „Красинский базар”, вадя камерата и решавам да взема едно интервю от продавач на зеленчуци. Помолвам го да застане близо до стоката си, а той изкача извън щанда, заповядва ми да затворя камерата ( до това време все пак успях да направя няколко пробни снимки за съжаление с лошо качество). На моя въпрос защо така се отнася с мен, аз съм един обикновен чужденец получавам отговор „Знаем ви колко сте обикновени, знаем също колко добре работите с Фотошопа…”. Приближават ни  още негови ядосани колеги. Разбирам, че не трябва да парадирам с членството ни в ЕС и простичко казвам, че съм българин и обещавам да не снимам и искам имена. Хората се поуспокоиха и разказаха как само преди седмица пристигнал някакъв господин от запада снемал каквото снемал и си отишел. След няколко дни пристигат хора от... как  да я кръстим „Комисията по ценообразуването или защита на конкуренцията” и искат обяснения защо са завишени цените показани на снимките. Недоразумението е премахнато след преглед на цените и е установено, че на снимката те са завишени (поставени са други цени). Все пак ме пуснаха без да отнеса боя. Даже ми показаха „Болгарский перец”, който сега отглежат в оранжерии.

Единствената снимка която мога да покажа от „Красинский базар”.

            Реших все пак да покажа „ефективността на санкциите” по друг начин. Какъв е той? Елементарен – с етикетите по покупките. Днес обменния курс на БНБ е 1 лев = 31,6014 рубли. А сега вижте цените:

Това е руло от филе на пиле!!! Скъпичко е!!!

 

А ето ви обикновенна таханхалва!!! Пресмятайте!!!

Това са пилешки бедра!!! Смятайте и съпоставяйте!!!

Много сладки курабийки от изкуствен мед!!!

Домати произведени в парниците на Башкирия!!!

Моркови!!!

            Така са повлияли санкциите за джоба за обикновенния русиянин. Вероятно в селата и по-малките градове вносните стоки са по-скъпи! А в нас как е? Или правим изключение???

            И продължавам да харесвам надписа на табелата поставяна на неохраняемите ЖП прелези: „Огледай се, ослушай се и ако не идва влак – премини!!!”.

            А вие, уважаеми читатели се ЗАМИСЛЕТЕ!!!

 

Преглеждания: 929

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics