Къща - художествен музей "Георги Велчев"
.

 Съхранява и представя творчеството на художника Георги Велчев /1981 - 1955/ - новатор в българското изкуство от  20 - те години на ХХ век и един от най-големите майстори на морския пейзаж в класическата ни живопис.

Музеят съществува от 1961 г., когато родната къща на художника е дарена на града от брат му Владимир Велчев и сестра му Павлина Велчева. Той разполага с пет изложбени салона с обща площ 100 кв.м. и фонд от 239 творби.

След продължителен период, в който музеят не функционира, в 1996 г. той е възстановен и обновен изцяло от изкуствоведа Румен Серафимов. Той е уредник на музея от 1995 г. до 2007 г. Представителната експозиция от 70 живописни картини и гвашови рисунки е оформена и експонирана по нов начин. Тогава за първи път са показани творбите, създадени във Франция и Германия между 1920 г. и 1923 г., които представят художника в по-различна и истинска светлина като един от новаторите в кратковременния български модернизъм от началото на  1920 - те години.

Освен тях са представени част от най-ранните творби на Георги Велчев от  1913 г. - 1920 г., серия селски и градски мотиви от 1930-те години, в които той е съпоставим с художници като Никола Танев и Данаил Дечев, няколко автопортрета от Германия, Франция, Канада и България.

Център и акцент в експозицията са най-добрите морски пейзажи на живописеца от 1930-те и 1940-те години, с които той е ненадминат майстор у нас.

..

  Георги Велчев - Автопортрет Мюнхен 1023 година

.

Освен постоянната си експозиция музеят представя всеки месец изложби на най-значимите класически и съвременни художници в България, осъществява международни културни проекти, инициатор и организатор е на най-мащабното национално биенале на визуалните изкуства Август в изкуството. Със своята богата културна дейност и уникална артистична атмосфера домът на големия художник е предпочитано и обичано място за общуване от творците, интелектуалците и ценителите на изкуството.

Музеят работи по четири различни програми:

  • Първата и най-популярна сред тях е изложбената програма. Изложбите в музея изследват значими художествени явления, представят доказаните творчески личности и общности, обръщат сериозно внимание на младите художници и на най-съвременното изкуство.

  • Образователната програма е насочена главно към учениците и студентите по изкуство и е свързана с творчеството на Георги Велчев, с характера на българската и световната маринистика и с феномените на класическото и съвременното изкуство. От 2008 г. Художествен музей Георги Велчев е филиал на Градската художествена галерия - Варна.

  • Третата програма, наречена Творчески срещи в музея предлага дискусии, презентации, премиери, симпозиуми, литературни, музикални и театрални прояви, осигуряващи общуване с авторитетни представители на културата и изкуството.

  • Четвъртата програма е свързана с представянето на българското изкуство в чужбина и участието на музея в международни културни проекти за обмен на творци и художествени прояви. Подобни проекти са реализирани с Швейцария, Германия, Холандия, Италия.

  • .

.

Преглеждания: 414

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics