Библиотека "Пенчо Славейков" представена от Европеана

На 30 юни 2012 година бе разпространена новината, че варненската Регионална библиотека "Пенчо Славейков" е представена на основната страница на портала Европеана. Анонсът е поради дългогодишното участие на библиотеката в различни програми на Европеана за дигитализиране на библиотечните фондове, както и активното публикуване в последно време на интересни документи от историята на град Варна в Pinterest.

.

За първи път европейската дигитална библиотека Европеана фокусира вниманието на своите потребители към български културен институт, в случая Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна. Библиотеката е емоционално представена в публикация на блога на Европеана. В статия, озаглавена „Бягство към Черно море”, авторите споделят възхищение и удовлетворение от сътрудничеството си с Варненската обществена библиотека.

Като най-голям град и морски курорт на българското Черноморие, Варна е отразена чрез своята библиотека в обширна колекция от пощенски картички – сбирка, послужила за уникално визуално проучване на живота в града от края на XIX и началото на XX век.
 Регионална библиотека „Пенчо Славейков” има свой принос за успешното представяне на града в надпреварата за титлата  „Европейска столица на културата 2019 г.", като депозира в Европеана най-голямото съдържание от българска страна. Над 60 000 дигитални единици – документи, статии от периодични издания, фотографии, уникални свидетелства за културно-историческото ни наследство, изграждащи образа на България в Европа и важен елемент от Европейската дигитална библиотека.
Блогът на Европеана приканва европейците да се настроят за летни почивки на Черно море във Варна и ги съветва да разгледат колекциите на Регионална библиотека и я посочва като привлекателно място наред с библиотеката на Каталуния, Шведския национален съвет по културно-историческо наследство, Кралската оръжейна палата на Швеция и университета в Барселона.
 Регионалната библиотека „Пенчо Славейков”,като агрегатор на данни, заедно с други културни институти от страната, непрекъснато подава материали към съдържанието на Европейската дигитална библиотека.

.

.

Статията е публикувана от Европеана на адрес: http://blog.europeana.eu/2012/06/pinterest-collection-escape-to-the...

виж също и: http://www.europeana.eu.

.

Публикувано на  от Даниел Калчев

Преглеждания: 85

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics