.

Тържеството при полагане на основния камък на театралната сграда 26 март 1912 г. Картичката пресъздава снимката на Захари Жейнов, направена по поръчка на Общината. Снимката се съхранява в Регионалната библиотека  "Пенчо Славейков" - Варна.

.

26 март на далечната 1912 година

Кметът Иван Церов полага основния камък за новия театър и произнася пророчески думи: “Днес се извършва голямо по значение и последствие събитие в хубавия ни град – полага се основният камък на градския театър. Той ще бъде онзи храм на сценичното изкуство и душевна красота, отдето да се възгласят на поколенията чистата човешка любов и правда. И в минути на радост и горчивини тук всеки ще почерпи това, що му е нужно – наслада и духовна сила...”

.

12 март на  1921 година

Това е датата на първия професионален театрален спектакъл, представен във Варна. Създадената по предложение на кмета Димитър Кондов общинска театрална трупа поднася на варненци първата си театрална постановка. Това е съвременната пиеса “Инстинктът” от модния автор Анри Кестмекер. Режисьор е Стоян Бъчваров. Спектаклите се играят в зала “Съединение”, тогава ниска пристройка към градската часовникова кула, по-късно преустроена в Сцена Филиал.

.

.

1927 година

Варненската общественост възобновява идеята за нова театрална сграда и подпомага финансово строежа с благородно всеобщо народно дарителство. „Фондовите марки за доизграждане на театъра се прибавят към всеки хляб, всеки билет за кино, за градско увеселение, за баня, за плаж. За по-малко от месец се събират 1 милион лева. И управителното тяло на Народната театрална кооперация отпуска заем от 2 милиона лева.” Така варненци остават на поколенията достоен пример за подкрепа и обич към своя град. 

.

1932 година

Издигнатият с енергията на цял един град варненски театър тържествено е открит. Ентусиазираните артистисти поканват първите си зрители на Йовковата „Боряна”. Режисьор отново е Стоян Бъчваров, който много допринася за създаването и развитието на варненеския театър и днес театърът носи неговото име.

.

.

1932 година

Пощенска картичка на новия варненски театър. Сградата е построена по проект на големия български архитект Никола Лазаров.

Вдъхновени от първите си срещи с благодарната публика и ласкавите отзиви на варненеската общественост, артистите под ръководството на Стоян Бъчваров поставят „Врагове“ на Максим Горки, „Фарисеи“ на Бърнард Шоу, „Жестокият благодетел“ от Карло Голдони. Една от най-силните и най-обсъждани роли на Стоян Бъчваров е на Едип.

.

Николай Увалиев

По данни на Европиана

.

Преглеждания: 100

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics