.

Концертът  се състоя на 04 юни 2014 година в прекрасния Фестивален и конгресен център - Варна. В него взеха участие хоровете  Shrine of the Ages,САЩ, Master  Chorale  of  Flagstaff,САЩ  и  Варненска филхармония. Под палката на Д-р Копли прозвуча Ein Deutsches Requiem /Немски Реквием/ от Йоханес Брамс. Солисти бяха Тина Сталард- сопран и Джейкъб Уил –бас.

.
Ein Deutsches Requiem от Йоханес Брамс е мащабно произведение за хор , оркестър  и солисти сопран и бас. Творбата е най-дългото произведение на Брамс. Състои се от седем части, с времетраене повече от час. Композирана е между 1865 и 1868. Предполага се, че е вдъхновена от смъртта на  майката на композитора и на неговия приятел Роберт Шуман. За разлика от традиционната римокатолическа меса Реквием, тази творба е съсредоточена върху живите и следва темата за Господ като извор на утеха. Либретото  е на немски език, вместо на традиционния латински. 

.
Тина Сталард-сопран е доцент в Университет Южна Каролина, където преподава Приложен вокал и Вокална педагогика.  Тя има участия с множество оркестри, включително Камерен Оркестър Синсинати, Лекксингтън Филхармония, Оркестър Луисвил , Филхармонията на Южна Каролина, Шанхайски Симфоничен Оркестър и оркестъра на Национален Балет Пекин. Сталард печели наградата на  Анмари Гертц на националните финали на Наградата за артисти на Националната Асоциация на Преподавателите по пеене, окръжната награда на Националния Съвет на Метрополитън Опера и други.

.
Бас-баритонът Джейкъб Уил е от Хартсвил, Южна Каролина, прави своя дебют с Ню Йоркската Филхармония като солист в американската премиера на  “Messa per Rossini,”. Завършва Университет Южна Каролина и Музикална Консерватория Синсинати. Уил има участия със Симфоничния оркестър на берлинското радио, на Фестивал Кабрило, Международен фестивал „Бах” в Шафхаузен, Швейцария, и с Виенския симфоничен оркестър. Той изпълнява различни роли на сцените на  Опера Цюрих, Ню Йоркската опера, Ванкувърската опера, Баварската държавна опера и опера Сан Франциско. 

.

Хор Shrine of the Ages (Светиня на вековете), основан през 1933г., е най-значимия хоров ансамбъл на Университет Северна Аризона. Той се радва на огромна репутация и известност, благодарение на ежегодното си участие във Великденската утринна служба на южния край на Гранд Каньон. Хорът има участия в регионални и национални конвенции на Американската Асоциация на Хоровите Директори и Националната Конференция на Музикалните Педагози.  „Светинята на вековете” прави турнета както на регионално ниво, така и на международно, включително и в НР Китай, Западна Европа, Нова Зеландия, Австралия и Южна Африка. Хорът изнася концерти и в Карнеги Хол в Ню Йорк. Хор „Светиня на вековете” включва студенти бакалаври и магистри от различни специалности в Университет Северна Аризона. 

.

Д-р Едит Копли е изтъкнат професор в Университет Северна Аризона,САЩ .Тя е член на Академичния съвет и Директор на  департамент Хорови науки в университета. Дирижира престижния хор  Shrine of the Ages  , преподава дирижиране ,и в допълнение към това ръководи  Master  Chorale  of  Flagstaff. Д-р Копли е носител на множество отличия и награди.Гастролира успешно в Германия, Холандия, Тасмания, Япония, Люксембург, Австралия, Китай и Турция. През март 2014г., тя ще дирижира почетния смесен хор на Асоциацията по музика в международните училища и университети в Лондон.  

.
Майсторски Хор Флагстаф, създаден през 1978 г., е общински хор, включващ в състава си певци от всички възрасти и професии от Северна Аризона. Средният брой на членовете му е около 100, които изпълняват значими хорови/оркестрови произведения, постановки от Бродуей, както и международни и съвременни хорови творби. Майсторски хор Флагстаф изнася концерти и в чужбина – в Република Чехия, Унгария, Австрия, Германия, Швейцария, Италия, Нова Зеландия, Австралия и Южна Африка, както и в своя окръг в Северна Аризона, със Симфоничен оркестър Флагстаф.

.
Варненска  Филхармония започва като аматьорски симфоничен оркестър през 1913 г. Преименуван е през 1968 г. в Държавна Филхармония, а през 2010 г. в Симфоничен оркестър към Държавна опера-Варна. В момента главен художествен ръководител е Борислав Иванов, а главен диригент е Светослав Борисов. Оркестърът има богат репертоар, който включва симфонии, кантати и оратории от различни композитори, както и множество творби на български автори .

Оркестърът участва във всички престижни български фестивали.  Провежда концертни турнета в Чешката Република, Словакия, Полша, Русия, Франция, Австрия, Испания, и Италия. Също така, има множество записи в Българско Национално Радио и Националната Телевизия. 

.

Момент от концерта

.

Източник: Ивенти.бг

Преглеждания: 71

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics