.

Миниатюри и живопис, или как изглеждат цветята през погледа на един от рядко излагащите у нас български ходожници. Така накратко може да се опише изложбата на Георги Лечев във варненската галерия "НавилАрт".

В салона на галерия НавилАрт всеки любител на изящното изкуство можа да види общо 25 картини, обединени под мотото "Цвете за вас". Изненадата в изложбата бяха десетина миниатюри, цветята на които са изрисувани с почти хирургическа прецизност. "Застанеш ли пред тях, няма начин да не ги усетиш като живи и да се потопиш в цветното поле, казва галеристката Светла Тухчиева.

"Всяка от картините има собствено философско звучене. Всяко цвете, което започвам да рисувам, е предварително избистрено като идея и заглавие"- твърди Георги Лечев. И споделя, че цветята са сред темите, които го вълнуват много в последните години. Много често с тях са свързани и предложенията на чужди галерии, които засипват с поръчки варненския артист.

.

.

А в галерия „Средец” на Министерството на културата с изложба живопис „Пътят” бе отбелязанана 60-та годишнина от рождението на известния български художник Георги Лечев, който живее и твори в родната си Варна.
Той е роден през 1949 г. Завършил е Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Списъкът на изложбите му по целия свят – Европа, Америка, Австралия, Япония е внушителен, неговите награди - също. Художникът твърди, че в личната си история от над 100 изложби няма нито една, в която да не е показвал нови картини. Част от критиката определя изкуството му като „платна в оригамен резултат”, тъй като напомнят духа на оригами.
.
Небесни ангели

Преглеждания: 84

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics