Изложба "Нищо лично" на Антония Колева - Нитра

.

Художничката за проекта

„Нищо лично“ е обединяващо заглавие на серия дигитални и класически колажи, представящи различни истории, чиито основни герои са предимно момчета- кентаври и момичета с разбити сърца. Използвам материали, достъпни за средностатистическия потребител и част от масовата култура, тиражирани в разнообразни печатни издания.

.

Култови образи от култови списания- Советское фото, Егоист, Arte, Max Италия, Vice, Penthouse, Vogue, Beaux Arts, Mondo Uomo . Така комбинирам елементи от различни носители и периоди на издаване ( от 70-те , 90-те години на 20 век и началото на 21-ви) Тези разлики в хронологията са отразени и в естетическото и тематично представяне на образите. Всеки период е характерен със своя специфична изразност.

С голяма доза забавление експериментирам с наличния ми визуален материал, като запазвам елемента на спонтанност, който е оределящ за мен при направата на колажите. Самият процес на колажиране е дълъг и изисква анализ, селектиране и комбиниране на отделните и самостоятелни обекти, които на пръв поглед нямат връзка по между си. В същото време колажът запазва непринудената свежест на творческата мисъл. Сякаш елементите сами се намират едни - други и като парченца от пъзел оформят цялостната визия на завършената композиция, без да следват предварителна логическа сюжетна линия. Втози смисъл проектът не е резултат на дълбоки концептуални търсения , а представя удоволствието от процеса на работа" - сподели Антония Колева - Нитра 

.


За автора

.

Антония Колева- Нитра е родина през 1983 година в Ямбол. Работи в сферата на живописта, графиката и дигиталните изкуства. Възпитаник на сливенската НХГ “Димитър Добрович” /2002/, бакалавър по стенопис на ВТУ “Св.Св. Кирил и Методий” /2006/ , магистър графичен дизайн, Академията за изящни изкуства в град Лодз, Полша /2008/. Реализирала е няколко самостоятелни изложби в България, Франция, Полша.

Участва в кураторски проекти и фестивали за съвременно изкуство в България (София дизайн уик, contempo Варна, Артерия - В.Търново и др ), Франция, Полша и Турция. Интересува се от проблемите на съвремието, от ролята и позицията на жената в него. Работи като артистичен директор в "Афект медия", Варна.

.

.

.

Преглеждания: 63

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics