"Море и спомени" и разказ за едно преживяно събитие

Участие на "Акварели" на  "Море и спомени"            

За нас, вокалистите от Творческо студио „Акварели”, това е най-желания, най-обичания музикален фестивал, на който непрофесионални солисти и състави от страната и чужбина, след компетентен подбор от художествена комисия, представят своите конкурсни песни – шлагери, популярни и  авторски пред строго международно жури. 

     С нетърпение очаквахме обявата за предстоящия ХVІ-ти МЕЖДУНАРИДЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВЕЛ „МОРЕ И СПОМЕНИ” – ВАРНА 2013 и най-вече персоналната покана за участие. Тази покана  не закъсня. Пред състава се откриваше възможността за още по-добро представяне. На миналия фестивал „Акварели” донесе две втори награди. И нашата цел бе спечелване поне една първа награда.
    Колко труд, колко желание вложи всеки член от състава – трябваше да се разучи току-що сътворената от Николай Христов – ръководител на групата, песен с морска тематика „Прегърни ме море” , по текст на Бистра Александрова за  авторското й представяне; да се нотира авторската песен; да се направят качествени дигитални записи на песните, които да представим пред художествената комисия на фестивала; да се помисли за хореографията и сценичното поведение; да се подбере най-подходящото сценично облекло; да се направят фотоси на състава; да се осигурят отпуски за работещите; да се изпрати Талон-заявката за участие, придружен със дигиталните записи, нотираната песен и фотосите…
Но и колко радост ни донесе писмото на Художествения директор на фестивала Йордан Попов – „Уведомяваме Ви, че … художествената комисия на ММФ „Море и спомени” – Варна, прие заявката Ви за участие във Фестивала, който ще се проведе на 18 и 19 май тази година в Аулата на Икономическия университет”. 
.
.
     Трябва да отбележа, че участието ни на фестивала е неосъществимо без финансово осигуряване. Благодарение на положителното отношение на Кмета на Етрополе – инж.Б.Георгиев и Председателя на ОбС и председател на Читалищното настоятелство – Христо Андреев  към подобни изяви на читалищни  колективи, както и работата по организиране и осъществяване на това събитие на секретаря на читалището Румен Петров, бяха осигурени необходимите средства за транспорт, битуване и участие във Фестивала. 
     На 17 май в 8:35 часа потеглихме за Варна. Пристигнахме в курорта „Златни пясъци” малко след 16 часа и се настанихме в хотел „Хоризонт”, позната обстановка от миналогодишни фестивали. 
     В обявената Програма на фестивала – на 18 май (събота) се провеждат два конкурсни концерта – І-ви от 11:00 часа и ІІ-ри от 15:00 часа. Нашето представяне бе определено за втория концерт.  Съгласно Регламента на фестивала музикалните произведения, с които солистите и съставите се представят, са разделени в три категории: Първа категория – градски песни и шлагери (нашия състав представи 2 песни от тази категория); Втора категория – поп песни от български композитори (творени през 50-те до 90-та година) изпълнявани от наши и чужди изпълнители; и Трета категория – авторски песни с морска тематика (в тази категория представихме  авторската песен на Кольо „Прегърни ме море”). 
     От 13:00 часа, в концертната залата (Аулата на ВИНС) започна техническата репетиция, на която озвучителят Калоян Василев-Кало трябваше да установи нивата на музиката и отделните  микрофони. За съжаление нашата група, състояща се от 9 вокалисти, трябваше  да пее на 5 микрофона.
    И така, в очакване нашия ред в техническата репетиция, всеки от нас бе завладян от пред концертна сценична треска, защото непосредсвено след тази репетиция започна конкурсния концерт. А това значи – обличане на сценичните костюми, разпяване и най-важното психична настройка за появата ни на сцената пред журито  и пред публиката в салона.
.

Председател на международното жури: Маргарита Хранова 
Членове: д-р Нели Божова – вокале педагог, Проф.Розмари Стателова –доктор на изкуствознанието, Торга Гюрдюл – композитор, директор на „Евровизия” от Турция, Йордан Попов –  диригент, художествен директор на ММФ „Море и спомени”, Наталия Ковал – Украйна, Костадин Вягов – музикален педагог,Весела Райчинова-Сели – музикален мениджър от Израел.
.
Източник:
Сайта на Творческо студио "Акварели"
.
.

Преглеждания: 140

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics