Кадри от спектакли на Варненската детско-юношеска опера

Създадена е през 1993 година и е единствена по рода си в страната. Участва заедно с Държавна опера-Варна във фестивала "Варненско лято. Състои се от 4 формации - солисти, хор, балет и оркестър, в които участват над 80 деца и младежи на възраст от 6 до 18 години.

 Варненската детско-юношеска опера е към Общинския детски комплекс - Варна и осъществява своя самостоятелна дейност и съвместно с Държавна опера Варна. 

Със съставът на операта работят утвърдени творци в своята област: Ганчо Ганчев-художествен ръководител и диригент, Миглена Шишева-хормайстор и корепетитор, Петя Петкова-театрален педагог, Бистра Бъчварова-балетмайстор, Галина Станишева-вокален педагог, Тодор Игнатов-художник-сценограф.

Основната цел на творческия екип е сценична реализация на малките артисти в различни музикално-сценични жанрове, както и концертни изпълнения на вокални, инструментални и вокално-инструментални творби. През годините на своето съществуване, съставът реализира над 12 мюзикъла, като повечето от тях са творби със световна известност – детската опера “Малкият коминочистач” от Бенджамин Бритън, мюзикъла “Скрудж” от Джеймс Лейси(по “Коледна приказка”-на Чарлз Дикенс), ”Коледна приказка” от Елжбиета Ейсимонт, мюзикъла – „Магьосникът от Оз” – от Харолд Арлен, мюзикъла на Ленард Бърнстейн „Уестсайдска история” и др. Поставяни са и с голям успех българските мюзикъли “Ваканция на село” , ”Тип и Топ от планетата Флоп” от Георги Занев, музикално-драматичната приказка “Пук” по Валери Петров и музика на Андрей Дреников , „Един американски уикенд” – от Александър Йосифов и др.Присъстват и множество хорови, инструментални и балетни творби, с които съставът се представя на концертния подиум.

Варненската детско-юношеска опера участва и в постановките на Оперно-филхармонично дружество – Варна: “Кармен” от Ж.Бизе, ”Отело” от Дж.Верди, ”Турандот” от Дж.Пучини, които се представят и на Международния музикален Фестивал“Варненско лято”, съвместно със световно известни наши певци като Гена Димитрова,Галина Савова,Емил Иванов и други... И още 

Преглеждания: 70

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics