Анализ на акад. Юрий Григорович за Варненския балетен конкурс .

Юрий Григорович, главен балетмайстор на Болшой театър:

"Българската държава трябва да подкрепи този исторически за балетното изкуство конкурс!"


Трудни моменти преживя във Варна знаменитият руски балетмайстор Юрий Григорович, председател на журито на Международния балетен конкурс. Вестта, че е загубил скъп човек в Москва, дълбоко разстрои академика, който по спешност бе приет в болница. Но големият творец превъзмогна мъката и се върна в Летния театър, където трябваше да оценява изявите на младите балетни дарования. Главният балетмайстор на знаменития Болшой театър се вълнува от идеята дали във Варна ще се родят отново балетни звезди.

 

- Юрий Николаевич, отново сте председател на журито на Международния балетен конкурс във Варна. Какво означава за вас това състезание на младите балетисти?

- Това състезание е уникално. Варненският балетен конкурс даде пример за създаването на други подобни балетни форуми по целия свят. Да не забравяме, че точно от Варна тръгна световната кариера на най-големите балетни звезди на ХХ век. Първите сили на на Болшой театър и Гранд Оперa изгряха именно във Варна.

- Според вас ще го има ли и занапред този конкурс?

- На този въпрос търсете отговор от вашето Министерство на културата. След политическите промени цялата организация на конкурса легна на плещите на проф. Емил Димитров, който със зъби и нокти брани идеята. Само че това не може да продължава вечно. За да оцелее състезанието, българската държава трябва да застане зад него. Дано да го направи, защото Варненският балетен конкурс до голяма степен защитава световния престиж на българската култура. Той е една от вашите визитни картички, които най-добре ви представят пред света.

- Как успява да се съхрани балетът в Русия в условията на глобалната икономическа криза?

- Балетът е грижа на цялото общество, но на първо място – на руското Министерство на културата. Негов дълг е да търси финансиране, да се договаря със спонсори. И съумява да го направи по възможно най-добрия начин.

- Възможно ли е на варненската балетна сцена да изгреят отново таланти от ранга на Владимир Василиев, Екатерина Максимова?

- Едва ли ще се роди точно копие на Владимир Василиев или Екатерина Максимова. Те са уникални. Всеки артист има свой път. Талантите не се раждат по поръчка. То е като при раждането на дете – трябва да има зачатие, бебето да се развие и чак тогава – да се появи на бял свят. И никой не знае още при самото раждане какво ще стане с това дете. И в балета се случва подобно нещо – гледаш, млад, талантлив танцьор, с данни, а след време – нищо не се получава. И обратното... Докато има свят, ще се раждат и таланти, и балетни дарования.

- Какво е бъдещето на балетното изкуство – класическият или модерният ще отидат в Космоса?

- Питате мен, балетмайстора с побелелите коси? Класиката е една установена традиция, с много дълбока философия. Тя ще оцелее при всякакви обстоятелства. А за Космоса, хм, нека гледаме какво се случва на Земята. Има толкова много неща, които трябва да разрешим тук.

 

Таня Шабсис

Вестник „Класа“

 

Към Лауреати на 23 -ти

Международен балетен конкурс Варна 2008

.

Коментар от Акад. Юрий Григорович - световно известен руски балетен педагог и теоритик 

- Журито и ценителите на балетното изкуство имаха възможност в поредния варненски балетен конкурс да видят някои от изгряващите звезди на нашето изящно изкуство на 21 век – сподели скъпият на похвали акад. Григорович. – Варна все повече се утвърждава като световен център на балета със своя престижен конкурс и с провежданата паралелно с него балетна академия, която е особено полезна част от общата проява. Чрез Вашата интернет медия предайте от мое име, че всеки българин и тук в България и тия, които живеят в близки и далечни страни имат основание да се гордият, че Варна бе пионер в учредяването на балетните конкурси, които се нароиха по света. Затова всеки специалист от нашето красиво изкуство, както и аз, от дълбочина на сърцето си изричаме думите

 „Спасибо, Варна!” и „Досвидание, Варна!”

Пожеланията си отправяме и към обществеността, деловите среди и публиката на морския град. Затова с удоволствие се подписвам под тия свои слова - каза накрая акад. Юрий Григорович.

.

Бележка на редактора:  Изказвам благодарност на Организационния комитет на балетния конкурс за съдействието Българската социална мрежа да получи единствения автограф на акад. Юрий Григорович, даден на медиите. 

Добавено от Николай Увалиев- журн., писател в 9:59pm на Август 2, 2010

Преглеждания: 116

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics