Няма да се присъжда „Голямата награда за изключителен принос в духовната култура”

Комисията за определяне на носителите на духовни награди за изключителен принос в духовната култура в гр. Добрич, по повод на Деня на народните будители, реши че няма да бъде връчена голямата награда.
От предложените за номинация доц. Божана Байчева, Сашо Серафимов, Драгни Драгнев, Мариана Попова и Ателие 13, най-много гласове получиха доц. д-р Байчева и С. Серафимов. На д-р Байчева не ù достигна един глас за мнозинство.
Плакети и грамоти за принос в духовната култура се връчват по традиция от община Добрич на 1 ноември – за високи постижения през изтеклата година.
В другите дейности са предложени следните победители:  “Вила ди Полета” получава колективната награда за културно просветна дейност. Стоян Стоянов от клуб „Алегрия” – индивидуална награда. ДТ „Йордан Йовков” ще бъде отличен с колективна награда за театрална дейност, а с индивидиулна награда – Грациела Бъчварова. В музикалното изкуство колективната награда ще бъде връчена на състав „Антица” с ръководител Мария Паскалева, а индивидуалната награда ще бъде връчена на гл. асистент в ПК – Добрич, Цанимир Байчев.
Представителен фолклорен танцов състав „Добротица” при ОМЦ ще получи Наградата за танцово изкуство. Дружеството на добричките художници ще получи наградата за изобразително изкуство. На архитектурно-проектанско бюро „ПРОИС” арх. Чалъков и син ще се присъди наградата към раздел Архитектура.
За литературно творчество ще се присъди индивидуална награда на поетесата Марина Константинова. За журналистика ще бъде връчена колективна награда на в. „Нова Добруджанска требуна”. В областта на образованието и науката индивидуалната награда ще получи преподавателката но изобразително изкуство в СОУ „Св. Климент Охридски” Мария Попова.
Наградата за млад творец ще получи режисьорът Велма Кирова от ДКТ “Дора Габе”. Семейство Катранджиеви и Веселина Малчева ще бъдат отличени за спомоществователство. Комисията реши да връчи допълнителни награди на музикалния диригент на Ансамбъл “Добруджа” Живко Желев и на ръководителя на оркестър”Извор” Петър Гочев.
Ще бъдат наградени и всички културни дейци, които имат юбилей.
НАГРАДИ ЗА ПРИНОС В ДУХОВНАТА КУЛТУРА ПО ПОВОД ЮБИЛЕЙНИ ГОДИШНИНИ се присъждат и на: Български камерен оркестър – 45 години, Дружество на художниците „Ателие 13“ – 20 години, Духов оркестър – 50 години, Регионален исторически музей – 60 години, Съюз на учените в България, Клон Добрич – 30 години, Технически университет – Варна, Добруджански технологичен колеж – Добрич – 25 години, Художествена галерия – 50 години.
Ахил Карамузов, Божидар Тонев, Георги Колев, Драгни Драгнев, Доц. д-р Божанка Байчева, Сашо Серафимов и Соня Хранкова.
Общоградското тържество за обявяване и връчване на годишните награди в областта на духовната култура е на 1 ноември от 11.00 часа в Огледална зала “Нели Божкова”.
В тържеството ще участват Силвия Ангелова – мецосопран, Мария Славова – пиано, Хор “Добруджански звуци” с гл.диригент Елвира Пастърмаджиев

Преглеждания: 78

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics