Орган „Варна” е подарен на Църквата във Варна в памет на техния баща, свързан с Евангелската Методистка Църква - п-р Съмпад Багдасарянц, от дъщеря му Елизабет Багдасарянц и внучката му Саби Хени, с помощта на много приятели на България. 

         Интересна е съдбата на Съмпад Багдасарянц. Роден в Тифлис, заради вярата си и разпространението на Евангелието той преживява много гонения в царска Русия, заточен е в Кавказ. Успява да избяга и се заселва в отечеството на съпругата си - Швейцария. Но неговото сърце е свързано със съдбата на своя народ. Всяка есен той посещава градовете Варна и Констанца и провежда богослужения.
        
Г-жа Елизабет Багдасарянц, 13-то дете в семейството, над 90 годишна, сподели пред журналисти:"Ние бяхме много бедни и когато баща ни се връщаше от Варна, той ни носеше подаръци и храна, дадени от много мили хора. Днес искаме да върнем този жест на доброта и да подарим на Църквата и обществеността на Варна този орган в памет на баща ни с посланието:

        Soli Deo Gloria! /Само на Бога слава!/

      Орган „Варна” е произведен в Швьорщат, Южна Германия от младия майстор на органи Йенс Щайнхоф www.orgelbau-steinhoff.com . Роден е в Констанц, учи при прочути производители на органи, получава изключително висока квалификация. От разработването на концепцията и конструкцията на органа, строежа на иструмента с всичките му части, до окончателното интониране и звучене, се извършва лично от него.

Орган „Варна” има класическо звучение.    

Изграден е в традицията на старинните  органи. 

/сн. Освещаване на орган "Варна", от ляво на дясно: г-н Йенс Щайнхоф - строител на орган "Варна", Саби Хени - дарител, Тобиас Линднер - първият органист, изнесъл концерт на орган "Варна"/

Преглеждания: 202

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics