Музиката - вдъхновение и съдба на виолончелиста Венцеслав Николов

.

В минутите за музика на Радио България ни срещна с именития проф. Венцеслав Николов. За неговото изкуство големият български композитор Панчо Владигеров казва: Превъзходен артист и преди всичко проникновен музикант. Безупречен инструменталист, човек с голяма ерудиция. Неговата способност да изпълнява музика от всички стилове и епохи, в това число съвременни класици, е достойна за истинско възхищение. 
.
Роден е в Русе в семейството на известния виолончелист, диригент и педагог Михаил Николов. Как решава да тръгне по стъпките на баща си, научаваме от интервюто на Моника Александрова с Венцеслав Николов: 

Моят по-голям брат започна да се занимава с чело и аз мъничко му завидях. Родителите ми смятаха, че е твърде рано да започна да свиря, при това на същия инструмент като него. След дълго настояване от моя страна, баща ми се съгласи. Мина половин година и аз напреднах много. До един момент всичко беше чудесно, но после осъзнах, че да станеш професионален музикант изобщо не е лесно. Връстниците ми играеха на улицата, а аз се упражнявах вкъщи. Тогава беше ред на родителите ми да проявят характер. Те ме окуражиха да не се отказвам. Не съжалявам, че ги послушах. 

Венцеслав Николов учи в Музикалното училище в София, а след това завършва Националната музикална академия. През 1967 г. специализира в Москва.
.
 Мстислав Ростропович
.
Там работи с един от най-бележитите виолончелисти на XX век – Мстислав Ростропович, който казва за него: Венцеслав Николов се харесва с прецизното си изпълнение. Той живее на сцената в своя собствен музикален свят... За преподавателя си талантливият изпълнител си спомня: 

През живота си имах възможността да се срещна с някои от най-големите музиканти в света. Ростропович е легенда, за нашето поколение той бе виолончелист номер едно. Когато почина, написах статия за него. Цитирах изказване по адрес на унгарския композитор Франц Лист. В неговия паспорт под „отличителни белези” е пишело: „достатъчно добре познат навсякъде”. Ростропович беше известна личност и много открит човек. Същевременно той осъзнаваше, че е звезда и се държеше така. Само спечелих от контакта си с него. В професионално отношение, той ми показа прекия път към сцената. Обичаше да поставя предизвикателства пред студентите си. Например поръчваше за следващия ден да се научи Соната в ре минор от Дмитрий Шостакович. Студентите отвръщаха че не са я свирили, но Ростропович бе непреклонен. Това бързо учене на материала, го възприех от него. 

В периода 1970-90 г. Венцеслав Николов развива активна концертна дейност – солист е на симфонични оркестри, има камерни изяви и турнета из цяла Европа, Северна и Централна Америка. Осъществява над двеста студийни записа в БНР и БНТ, както и в звукозаписни компании. През 2008 г. е удостоен с „Кристална лира” за върхови постижения в областта на музикалното изкуство. Понастоящем е професор по камерна музика в Национална музикална академия „Панчо Владигеров”. Води курсове и семинари в Швейцария, Италия, САЩ, както и майсторски класове в България. Създава „Лятна академия” на остров Фьор в Северно море. За тази, както и за други инициативи, той разказва: 

Cам реших да прекратя проекта си на остров Фьор. В продължение на шест години провеждах летни курсове там, после те станаха целогодишни. Идваха студенти, деца, дори цели музикантски семейства. Всички заедно свиреха и взаимно се обогатявахме. После се преместих на съседния остров Зилт. Там отново ръководя „Лятна академия”. Има само бунгала сред пясъчните дюни и всичко останало е море. Никакви мобилни телефони, само музика и много приятна обстановка. На остров Фьор продължавам да изнасям концерти, а и голям брой мои приятели живеят там. Наскоро излезе новата ми книга – „Заточен в Рая”. Такова място е за мен този остров насред Северно море. 

През 80-те години на м. в. проф. Венцеслав Николов започва да се изявява и като диригент със създадената от него формация „Колегиум Музикум”, както и с различни симфонични и камерни оркестри у нас и в чужбина. Взима участие в много фестивали, сред които и в „Мартенски музикални дни” в Русе. Обикновено на възрастта, на която аз бях тогава, повечето музиканти ги обзема желанието да дирижират – споделя професорът. – Тези 70-80 сантиметра на челото, по които се движех цял живот, изведнъж почувствах като някакво ограничение. Доста време дирижирах и достигнах до определено свое развитие. 

Освен в музиката Венцеслав Николов има успешни изяви и в литературата. Автор е на книги, разкази, пътеписи и др. За новите си проекти той разказа: 

Записах на компактдиск творби от композитори, членове на масонската ложа – Волфганг Амадеус Моцарт, Йозеф Хайдн, Жан-Филип Рамо, Джордж Гершуин и Ференц Лист. Този проект бе посрещнат много добре. Сред новите попълнения в репертоара ми е пиеса от Йордан Дафов – „Размишление”, посветена на мен. Предстои да я запиша в БНР. В края на месеца (23.04) в Първо студио представям новата си книга – „Заточен в Рая”, с концерт. Ще изсвиря по нещо с всеки от членовете на камерен ансамбъл „Силуети”, които са мои студенти.
.
Накрая с Ружка Чаракчиева, моята сценична партньорка вече от петдесет години, ще изпълним „Испанска сюита” от Мануел де Фая. Мисля, че ще стане много хубав концерт. А лятото ще заведа студентите си на остров Зилт да се насладят и те на този Рай.
.
Ружка Чаракчиева
.
.
Източник: БНР
Автор: Моника Александрова

Преглеждания: 70

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics