.

СЪБИТИЕТО

Френският институт и Алианс Франсез, с подкрепата на много партньори, представят за пръв път в България известната френска актриса Елизабет Мазев. Нейният автобиографичен спектакъл „Премеждията на една чужденка с български корени” гостува на XX издание на Международния франкофонски фестивал за ученически театър, който за трета поредна година се провежда във Варна. Събитието е специален акцент и във Великденския фестивал на Театрално-музикален продуцентски център Варна. Спектакълът ще бъде показан само в още два други български града - Стара Загора и София.

.

 ПОСТАНОВКАТА

„Премеждията на една чужденка с български корени” на известната френска актриса Елизабет Мазев, режисьор Франсоа Берьор, се радва на голям успех в Париж. В тази своя автобиографична творба актрисата с български произход изследва двойната си принадлежност. Коя всъщност е страната на Елизабет Мазев? Франция, България? Или театърът?

Това е една автентична история за имигрантството и необходимостта от интеграция, колкото успешна, толкова и болезнена. В богатата палитра от смесени чувства има обърканост, деликатност и нежност, комбинирани с пикантни детайли и елегантно чувство за хумор, пресъздадени с артистичния темперамент на 47-годишната авторка, играеща своята собствена роля. Моноспектакълът интерпретира идентичността като въображаемо изграждане – една благодатна територия за театрален прочит, в която  Елизабет Мазев показва блестящо творческо присъствие.

На едно място в пиесата Елизабет се обръща към майка си: “Питам се дали някога е съществувала тази България, за която толкова много сте ми разказвали?” “Това показва, че добре сме го разказвали”, гласи отговорът.

.

Обновеният Варненски театър

.

.

Преглеждания: 83

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics