Йордан Камджалов желае да помага

Младият български диригент Йордан Камджалов, чиято кариера в Западна Европа
се развива изключително успешно, се завърна в родината си само за няколко дни. Той проведе прослушвания с изпълнения на живо в НМУ „Л.Пипков” в
София на музиканти от цял свят, които ще бъдат подпомогнати от неговата фондация.

.

Целта е млади хора до 25-годишна възраст – инструменталисти, певци и композитори, да получат стипендия, която да подплати финансово тяхното професионално развитие. Диригентът Йордан Камджалов вижда в това една реална възможност за помощ, насочена към негови млади колеги, които тепърва ще се нуждаят от сериозна професионална подкрепа, за да се реализират успешно. За тазгодишната стипендия на фондация „Йордан Камджалов” има кандидати от Москва, Лондон, Брюксел, Ню Йорк и, разбира се, най-вече от България. А именно на тях, българските си колеги, Камджалов има възможност да помогне – като лобира за бъдещи техни ангажименти там, където самият той вече е успял.

.

Биографията на 30-годишния Камджалов е впечатляваща, а сред мненията за него можете да срещнете изрази, като „Изключителният талант на Йордан Камджалов олицетворява световна класа!”. Сравняван е с младия Челибидаке, а също и с Тосканини. Неговите постижения до момента показват как талантът му е оценен: 
 “Conductor of the Year”- Nomination, Radiomagazin “Fazit” 2010, Germ"Диригент на годината" за 2010г. - номинация от Radiomagazin "Fazit" /Германия/, печели международния конкурс за диригенти „Йорма Панула” 2009 г. /Финландия/, има награда и от конкурса „Густав Малер” 2010г. /Германия/, стипендиант е нафондация "Дойче банк", Академия за съвременна опера 2009-2011 и много други.

Дирижирал е не малко известни симфонични състави, сред тях Бетовеновия оркестър в Бон,
Берлинския симфоничен оркестър, Филхармонията на Лос Анджелис, замествайки прочутия Еса-Пека Салонен /почетен диригент на Лос Анджелиската филхармония/, заставал е на пулта пред Фестивалния оркестър на Люцерн, но най-добри впечатления самият той пази от работата си с Оркестър Tonhalle, Цюрих. Дебютира с този оркестър през април на миналата година с балета „Жар птица” на Стравински, а думите, с които го определя, са: „Покъртителен оркестър!”. Предстоят му интересни проекти – през есента ще направи дебюта си и в Royal Festival Hall на пулта пред Оркестър Филхармония /отново със Стравински и „Жар птица” и то дирижирайки без партитура/,
с Хелзинкския бароков оркестър, с който ще направи концертно турне, заедно с именитата българска певица Веселина Кацарова /юни, 2012г./, а преди това ще дирижира Германския СО Берлин през септември на тази година.

.
Ако се питате защо все пак до момента името Йордан Камджалов не ви е много познато, това вероятно е поради факта, че след като учи в НМА „П.Владигеров”, той заминава за Германия и веднага продължава обучението си в Академията за музика в Берлин. Най-големите диригенти днес вече са чули неговото име и са оценили таланта му – Курт Мазур, Саймън Ратъл, Пиер Булез, Зубин Мета, Даниел Баренбойм, Сейджи Озава, Бернард Хайтинк, Кристиян Тилеман, с които е работил на различни майсторски класове и работни срещи. Негови основни ментори са Давид Цинман и Йорма Панула.

.

Той има голямо желание да дирижира у нас и да подпомага българските
млади музиканти и се амбицира да създаде фондацията си „Йордан Камджалов”. Накрая той се изповяда с думите: „Аз съм на колене пред България!”

.

ЙорданКамджалов с наградата от Международния конкурс за диригенти „Йорма Панула” 2009 г. - Финландия

.

Източник: Класик ФМ радио

Преглеждания: 136

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics