15-годишният немски цигулар с български произход Елин Колев е сред най-надарените музиканти от своето поколение. Дебютира като солист с оркестър на 8 години пред 5000 зрители.
На 10 години е приет в класа по цигулка на проф. Каролин Видман в Университета по музика и театър Феликс Менделсон Бартолди в Лайпциг. През 2010 продължава обучението си при проф. Йозеф Рисин в Университета по музика в Карлсруе.
Музикалната кариера на Елин започва когато е на 12 години с турне в САЩ -  Вирджиния, Ню Йорк, Северна Дакота и Арканзас. Това турне залива немските медии поради изключителния за възрастта на Елин успех. 
След като печели конкурса Йожен Изаи в Австрия през 2008 и Гран При за най-добър млад музикант, както и наградата Пабло Сарасате в Италия, Елин е удостоен с наградата Млад талант на Европа за 2010 от Европейската културна фондация в Германия.  
Понастоящем младият цигулар работи с оркестри и музиканти от калибъра на Лайпцигския филхармоничен оркестър на Саксонското радио, Филхармоничния оркестър в Баден Баден, Дрезденски солисти и др. Канен е редовно и в Гстаад, Швейцария, Алценау и др.
Негови партньори в областта на камерната музика са известни музиканти като Милана Чернявска, Мицука Кано и Елена Колесниченко. 
Най-големите му постижения през 2011-2012 включват част от цигулковите концерти на Менделсон и Моцарт, както и дебюта му с Годишните времена от Вивалди в Гевандхаус, Лайпциг с MDR, дирижиран от Юн Маркл.
Ангажиментите на Елин през последната година го отвеждат в престижни зали като Карнеги хол, Фестшпилхаус, залата на Берлинската филхармония, Лейсхале Хамбург, Николайзаал Потсдам, Гевандхаус Лайпциг, Шлос Елмау и Рицарската зала в замъка Алценау.
Елин записва филмова музика за немски и американо-израелски филмови продукции. Записва и темите за саундтрака на наградените филми Wonder Child и Orchestra of Exiles.
От 2011 е ексклузивен музикант на Sony Classical Берлин и записва диск Елин Колев. Този диск става диск на седмицата на Радио Класик в Германия и е в топ 7 за 5 седмици на Радио Класик ФМ София.
Елин Колев свири на инструмент Лоренцо Каркаси от 1749, който му е предоставен от фондация Albert Eckstein.  

 .

Младият виртуоз на цигулката Елин Колев взриви залата в Русе

.
.

 15-годишният виртуоз на цигулката Елин Колев спечели завинаги сърцата на публиката на фестивала "Мартенски музикални дни".

.


Младият музикант, наричан детето-чудо, направи блестяща интерпретация на "Циганка" от Равел и "Мечтание" из операта "Таис" на Масне заедно с Русенска филхармония и диригента Патрик Галоа. Елин, чиято майка е от Русе, получи много цветя, овации и викове "Браво". Той се отблагодари на публиката с прекрасен бис.

Целият концерт мина под знака на медитацията и духовното преживяване, чието начало постави изпълнението на "Сутрешни молитви" от Гия Канчели. Това бе премиера на творбата за България, а като солисти в нея свириха пианистката от Виена Мария Принц, дъщеря на диригента и композитора Константин Илиев, и Патрик Галоа, който се представи едновременно и като солист-флейтист, и като диригент. Произведението бе изключително вглъбяващо, допълнено със запис на детски глас и орган. Във втората част на концерта французинът дирижира интересна интерпретация на Симфония ре минор от Цезар Франк, за която той и оркестърът получиха много аплаузи.

.

15-годишно дете-чудо на цигулката свири с Патрик Галоа на "Мартенски музикални дни"

 


Патрик Галоа и Елин Колев гостуват за първи път на фестивалния подиум. Патрик Галоа ще бъде както солист, така и диригент на концерта с Русенска филхармония. В програмата са включени две изключително популярни пиеси за цигулка и оркестър – "Циганка" от Равел и "Мечтание" из операта "Таис" на Масне, заедно със "Сутрешни молитви" от Гия Канчели и Симфония ре минор от Цезар Франк.

"Това ще бъде първото изпълнение на пиесата на Канчели в България, а самата творба изисква много разбиране, усещане и тишина от страна на публиката. В изпълнението има запис на орган и детски глас, което го прави да звучи все едно не е от този свят. Колкото до Симфонията на Цезар Франк, ще я преживея за втори път по начина, по който Патрик Галоа я работи и прави прочит на музиката – с огромна интензивност и енергия", сподели Мария Принц, която е главният виновник за гостуването на Елин Колев и Патрик Галоа в Русе.

15-годишният цигулар, който е бил в Русе за последен път преди 7 години при баба си, за първи път ще бъде на една сцена с Патрик Галоа и Мария Принц. Той сподели изумлението си от първата среща с френския диригент, който му е дал пълна свобода да свири произведенията според своите преживявания, а не според диригентските указания. Патрик Галоа на свой ред обясни, че ролята на диригента е трудна, защото той трябва да създаде една обща сплав между солист и оркестър. "Когато един солист познава добре своята партитура, диригентът трябва да проникне в неговата идея за музиката и да стигнат заедно до резултата. Диригентът е вън от звука, творческото начало е в ръцете на солиста", коментира френският флейтист.

Тримата музиканти разказаха за своите усещания, свързани с инструментите, на които свирят. За Елин Колев цигулката е била естествен избор, тъй като и двамата му родители са цигулари в оркестър. Той е започнал да свири на 5 години, по-скоро като хоби, като е опитал различни инструменти - от пианото до ударните.

"Хареса ми как звучи цигулката, тя има много хубав звук и може да изрази широк диапазон от емоции. Макар инструментите да са създадени да имитират човешкия глас, един инструмент може да направи много повече", казва 15-годишният изпълнител.

.

 Автор: БГНЕС   

24 март 2013 г.

.

Преглеждания: 214

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics