Заниманията по народни танци е едно от най-любимите на българчетата във Ванкувър

 .

Българската колония във Ванкувър и региона е относително млада и малобройна, вероятно поради факта,че градът се намира на почти двойно по-голямо разстояние от България в сравнение с източната част на Канада. Според някои източници българите тук са около 700, според други около 5000, но по наши предположения цифрата е между 2 и 3 хиляди.

.

Отдавна българите тук се събират заедно по повод различни събития. От преди няколко години е основано и се развива българското училище. През лятото на миналата година група от около 120 ентусиасти се събраха и положиха основите на Българо-Kанадско сдружение в Британска Колумбия, което да спомогне за запазването и разпространяването на българския език, култура и изкуство, нашите традиции и национална идентичност, като крайната му цел е създаването на Български Културен Център и Българска Църква. Избран бе Учредителен съвет, който да регистрира новото дружество и да учреди организацията и сформирането му.Оттогава измина повече от година.Ръководството свърши неимоверно много работа, като едновременно с процеса на регистрация и изработване на устава се действа и по останалите текущи задачи.

На първо място - в популяризиране дейността на българското училище. Всички, подкрепящи идеята се включват активно в дейността му и това го прави по-интересно и привлекателно за повече деца.Работи се по специална програма за усъвършенстване на говоримия и писмен български език, история, география, етнография и обща култура. Разнообразните занятия, гостуващите лектори и многообразието на темите подпомагат поддържането на българския дух у децата, посещаващи училището.

Българското дружество взе дейно участие и в популяризирането на новосформирания български футболен отбор Bulgarian Lions (Български Лъвове) , участващ в престижната Vancouver Metro Soccer League (Ванкувърска футболна лига ). Най-добрият играч в отбора е прекрасната българска публика и никой друг тим от лигата не се радва на такава чудесна подкрепа. Изработен бе (по думите на стотиците посетители) изключително полезен и интересен уеб сайт, който е не само електронен вестник с информация за изминали и предстоящи събития, а така също и източник на много полезна информация от всички аспекти на живота. Адресът на страницата е: 
http://www.geocities.com/bgsocietybc/index.htm

Ръководството е инициатор и организатор на чествания и събирания с различни поводи: Halloween, Нова година, Трети март, 24 май, концерти на български естрадни изпълнители, пикници и др.

Гореща благодарност на всички, допринесли със своя доброволен труд за развитието и осъществяването на българската идея!

.

Плакат за концерта на Константин Божинов, който се проведе през месец февруари 2013 година във Ванкувър

.

Виолета Дечева,
Президент на Българо-канадско д-во

в Британска Колумбия

Преглеждания: 133

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics