.

 

.

Българското училище “Св.Св.Кирил и Методий” във Ванкувър е създадено през 2001 година по инициатива на няколко ентусиазирани учителки и с подкрепата на Българо-Канадското дружество в Британска Колумбия. Целта му е била запазване на българския език и традиции.

.

Изработена е била програма, по която да се обучават децата според възрастта им, организирани са били различни мероприятия, свързани с традиционните български празници, събрани са били учебници и учебни помагала. Помещавало се е в различни зали и стаи според възможностите за самоиздръжка. По време на неговото съществуване е имало периоди, когато броя на децата е достигал 50, въпреки малкото български семейства, които живеели на територията на Британска Колумбия в Канада. 

След кратко прекъсване през 2005/2006 учебна година, дейността му е възстановена. Продължава да се самофинансира, като средствата за наема се събират от родителите на децата. Учителите преподават на доброволни начала, а организацията на помещението, на различните тържества и необходимите средства за закупуване на материали за учебните занятия се осигуряват от Българо-Канадското Дружество в Британска Колумбия. Децата са на различна възраст и с различни познания по езика. За учебната 2010 - 2011 година, Българското училище в Ванкувър ще се помещава в класни стаи на Alpha Secondary School, Burnaby School District 41. Класните стаи са снабдени с всичко необходимо за провеждане на учебен час, включително с видео, телевизор, компютър, щрайхпроектор и 30 места. Училището разполага с комплект учебници за 1-4 клас, които бяха предоставени от Министерство на Образованието и Агенцията за българите в чужбина с помощта на Консула на Република България в Торонто г-н Румен Каменов.

На 24 май 2010 изнесохме концерт по случай празника на светите братя Кирил и Методий и денят на Славянската писменост. Също така организирахме среща за Великден с боядисване на яйца и участвахме на Европейският фестивал на 29 Май 2010 година с новосфмираната детска фолклорна танцова група “Пролет” с художествен ръководител Снежана Игнатова.

.

.

Българското училище “Св. Св. Кирил и Методий” във Ванкувър е член на British Columbia Heritage Language Association, www.bchla.orgЗа учебните 2009 - 2010 и 2010 - 2011 година, Българското училище спечели грант по програмата “Роден език и култура зад граница”, което ни позволи да наемем 5 правоспособни учители и да имаме деца от предучилищна възраст до 6 клас за класовете по Български език, Роден край, Изобразително изкуство и Народни танци.

Преглеждания: 111

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics