Красиви и засмени, танцьорите от “Игранка” завладяха сърцата на публиката. Те бяха избрани да представят България във фестивала в Хавай

.

22.03.2012 г. Представителната група на Училището за български народни хора и обичаи "Игранка" в Торонто бе избранa да представи Канада на XVIII международен фестивал в Хонолулу, Хавай, който се проведе между 2 и 4 март. Това е най-големият мнoгoжанров фестивал на страните от Тихия океан и най-значимото културно събитие на Хаваите. Провежда се под прякото ръководство на губернатора на Хавай и кмета на Хонолулу.

.

Броят на доброволците, дефилиращи там, е около 1,000, а публиката достига десетки хиляди. "Игранка" беше първият състав в историята на фестивала, показващ не просто танци от България, а изобщо от Европа, и предизвика изключителен интерес сред публиката както на двете сцени, на които се представи, така и на заключителния парад.

Най-грандиозната част на фестивала е парадът на участниците, който тази година продължи цели 4 часа и се проведе на крайбрежния булевард "Калакауа". Австралийски аборигени, огромни китайски дракони, японски Дайко барабанисти, индианци от Аляска, хула танцьори и, разбира се, представителите на "Игранка" - всички дефилираха, танцувайки, свирейки и пеейки по празничния булевард под нестихващите аплодисменти на многохилядната публика. Парадът завърши с празнична заря над океана в залива Уайкики.

.

Само надписите отзад не са на български, иначе сцената е изцяло наша


Българската общност в Хавай посрещна радушно българите - гости от Канада


Парадът на участниците


Целта на фестивала е всяка народност да покаже най-доброто от фолклора си


"Българската общност в Хонолулу направи престоя ни там вълнуващ  и запомнящ се. Те ни посрещнаха с огромна радост, накичиха ни с типичните хавайски огърлици от цветя, завързаха ни мартенички и ни отрупаха с подаръци за спомен", разказва Недялко Тилев от "Игранка". Той е бил особено трогнат, че всяко изпълнение на трупата е било аплодирано с огромен възторг и развети български знамена не само по време на представленията, но и на парада, на който част от българите дори се присъединили към танцьорите и вървели редом с тях.

"Вълнуващ спомен за нас ще остане съвместното празнуване на 3 март, на което заедно пяхме български народни песни и играхме хора", описва преживяното там г-н Тилев и от сърце благодари на всички за гостоприемството!

Преглеждания: 101

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics