Народното събрание може да отзове Венета Марковска от Конституционния съд, ако тя продължава да изпълнява едновременно две държавни длъжности, заяви в сряда пред бТВ бившият председател на Конституционния съд Неделчо Беронов. Висшият съдебен съвет все още не е гласувал освобождаването на Марковска от позицията й на съдия и заместник-председател на Върховния административен съд.

 

Клетвата на магистрата като конституционен съдия е насрочена за 11 часа в четвъртък, а последното възможно заседание на ВСС, на което може да се гласува оставката, започва час и половина по-рано.

 

"Законът е предвидил, че клетвата се полага в едноседмичен срок от избора. Този законно определен срок не може да бъде нарушен от никой гражданин на България. Възможно ли е
тоз, който го е избрал, да го отзове, ако лицето, което е конституционен съдия, изпълнява и друга държавна длъжност, съвместна. Това съвместителство на двете не се допуска от
конституцията. И не само че не се допуска, но казва, че това е основание да му се прекрати мандатът. Ако той отлага полагането си на клетва, той всъщност отлага и нарушава законния едноседмичен срок да напусне досегашната си работа", коментира Беронов.

 

Бившият конституционен съдия допълни, че подобен прецедент като казуса "Марковска" досега не е имало. "Ставането конституционен съдия, добиването статута на конституционен съдия става с избора му, съответно назначаване от президента, избора от колективните органи. Обаче това не е достатъчно, за да бъде пълноценно неговото положение вече като. . . Той трябва да положи клетва, за да встъпи в длъжност. Това нещо изрично е посочено и в закона за Конституционния съд и даже текстът на клетвата е даден в самия закон", каза Беронов.

 

Юристът заяви, че не би искал да дава съвет на Марковска дали да подава оставка или не. "Вижте, аз няма да заместя нейната съвест, защото ударението от нея се поставя върху анонимността на информацията, която е дадена. Но аз като всеки българин, който чете вестниците, знам, че в 2010 година, само преди две години имаше журналистическо разследване за същите обстоятелства и те бяха изнесени в пресата. Значи, те са известни, вече са обнародвани, вече са четени от гражданите, а после са преповторени само може би анонимно", заяви той.

 

Според бившия конституционен съдия Европейската комисия може само да каже своето становище във връзка с това дали органът, който е избрал конституционен съдия, е спазил изискването на Конституцията да има високи морални качества.

 

"Много хора казаха, че е морално тя да се оттегли. Трябва да се поставят интересите не само на личността, но и на държавата. В края на краищата, каза министърът на правосъдието, трябва да постави интересите не само на личността, но и на държавата", коментира още Неделчо Беронов.

Източник: Медиапул.бг

 14.11.2012 |

Преглеждания: 156

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics