Компютърна зала на училището за деца с нарушено зрение "Д-р Иван Шишманов" -Варна. 

 .

История

През 1952 г. единственото училище за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" е преместено от София във Варна поради липса на сграда.Зад официалния мотив обаче се крие държавната политика София да не показва хора с увреждания.

.

Във Варна училището било настанено в две стари сгради на ул. "Стефан Караджа" в морската столица. През 1975 г. там започнал работа настоящият директор Петър Петров. Смятал да остане само за година, а след това да търси друго място. След изтичането на пробния срок обаче бил така погълнат от работата, че забравил за първоначалните си намерения.
Днес Петров е живата история на училището. Участвал е в построяването на сегашната сграда на СОУ-то. Твърди, че без нея обучението на слепите би останало светлинни години назад.

.

Учебна практика

.

.От позицията на своята повече от 100-годишнина СОУ "Проф. д-р Иван Шишманов" може да се похвали с чудесни условия. Бялата стая и залата за игра със сух басейн са любимите помещения за релаксация на малчуганите. И така 49 от тях са получили шанс да посещават масови училища в страната. Подават им ръка и преподавателите и съучениците им.

Но първите им усилия да запишат две деца в училища с общо обучение, едното от които Орхан Мурад в музикално училище завършили с провал. "Бяха много даровити. Не случайно получиха шестици на изпитите. При последното им явяване обаче комисията се стресна, писаха им тройки. Явно се уплашиха, че не могат да се справят с обучението им", разказва Петров.

Въпреки трудното начало той не се отказва. През 1987 г. във Варна бил приложен и т.нар. модел на Хубърт. Пет осмокласници - отличници от специалното училище, се обучавали в обикновеното "Христо Ботев". А други пет деца с по-слаби резултати от масовото училище дошли в СОУ "Проф. д-р Иван Шишманов". "През първите месеци нашите ученици се изравниха със съучениците си и някои дори ги надминаха.. Толкова бяха амбицирани да докажат себе си. Възпитаниците на "Христо Ботев" също повишиха успеха си, тъй като попаднаха преподавателите работеха индивидуално с тях", спомня си директорът Петър Петров.

 

През 1990 г. пък бил назначен първият щатен ресурсен учител, подпомагащ деца с нарушено зрение в масовите училища. В момента тези педагози работят в четири служби към СОУ "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна, в Шумен и в Габрово. "Едно сляпо дете не може да си подготви класната работа, ако тя не е отпечатана на Брайловата азбука. Ресурсните учители я дешифрират, а после колегите им я проверяват", разяснява Петров.

Пробивът в музикалното училище станал през 1991 г. "Давахме си сметка, че трябва да постигнем абсолютен успех, за да продължим напред. Нашият възпитаник се справи чудесно." Оттогава оттам са минали над 15 деца. "Сред тях са Миглена и Ивайло, които бяха първи на конкурсните изпити за консерваторията. Сега са стипендианти на Райна Кабаиванска", не пропуска да отбележи директорът на "Проф. д-р Иван Шишманов".

.

Самодейният музикален състав на училището за деца с нарушено зрение "Д-р Иван Шишманов" има редица награди на национални конкурси

.

Все още обаче интегрираното обучение у нас не може да започне от първи клас. Малчуганите се нуждаят от поне две-три години, за да се подготвят. "Семейството не знае какво да прави със сляпото дете. Дава го на баба му, която пък го поставя на стола в ъгъла, за да си гледа работата. Близките не са наясно как да научат детето да си обува чорапите, да си глади дрехите, да си прави чай, да ползва електрически уреди", констатира Петров.

Цялата специална екипировка пък е осигурена благодарение на международните партньорства на училището. В нея се включват брайловите машини и плочи, специализираните компютърни програми, увеличителните екрани, наречени затворени телевизии. С тях се учат да работят 140 деца от подготвителен до 12-и клас.

Не липсват, разбира се, проблеми. "Четвъртокласниците са сред най-ощетените - всяка година за тях се въвеждат нови учебници и няма време те да бъдат адаптирани на Брайлова азбука", обяснява учителката Юлия Стефанова, която се грижи за подготовката им след часовете.

Сред възпитаниците на школото е и Васви Шерифов от с. Доброплодно. "Истината е, когато човек остане сам, без преподавателите. Тогава разбираш колко можеш", обяснява простичко той. Наскоро е бил на компютърен лагер в Чехия. Радва се, че е завързал контакти на английски с другите участници. През май Васви ще бъде абитуриент. Смята да кандидатства с история, за да учи педагогика или социология. 53% от възпитаниците на "Проф. д-р Иван Шишманов" записват висше образование. Много от тях влизат в медицинския колеж, където се учат да бъдат масажисти. Други работят в специализираните предприятия "Успех".

Варненското училище е пионер и в обучението на деца с множество увреждания. "Никой не ни го наложи. Когато започнахме, направих докладна до тогавашния просветен министър Веселин Методиев. Сметна ме за луд", спомня си директорът Петров. Въпреки трудностите той е категоричен, че няма да спре с новаторската си дейност. Замислил е да търси помощ от германската комисия за слепи CBM. Ако я получи, ще изгради център, който младежите да посещават след завършването си. "Знам, че към специализираните училища в Холандия, Германия и Щатите има отдели за възрастни слепи с множествени увреждания. Тези, които могат, се занимават с тъкачество, плетене на столове, коване на рамки. По този начин се чувстват полезни. Така може да бъде и у нас", мечтае Петров.

 .

Напредъкът тук е повече от явен. Някои от хлапетата ще се научат да броят, да боравят с пари и дори да четат. Повечето могат да коват рамка, да правят украси. Много от тях са станали от инвалидните колички и вече ходят с чужда помощ. Родителите им се радват, че си имат среда. Освен това са доволни, че могат да се върнат към професията си.

.

ПРОГРАМИТЕ

 В СОУ "Проф. д-р Иван Шишманов" образованието се провежда на три нива. Първото е разработено за децата, които имат само зрителни увреждания. Те се обучават по плановете на обикновените училища. Второто е за деца, които освен частична слепота имат и лека форма на умствена недостатъчност. За тях са предвидени 9-годишни облекчени програми. След това могат да продължат в център за рехабилитация на слепи хора в Пловдив, където да придобият занаят - тапицерство, акордиране на пиано, градинарство. Някои младежи успешно преминават и курсове за ремонт на велосипеди.
Третата програма е въведена през 1998 г. и е за деца с множество увреждания. Често те страдат от церебрална парализа. Някои са със синдром на Даун. Имат различни емоционални или поведенчески проблеми. Обучават се по 4 в една група. С тях работят психолози, физиотерапевти, логопеди. През 1992 г. е въведена и програмата за ранно въздействие, чрез която се подпомагат деца до 6-годишна възраст.

.

Източник: Списание "Тема"

Подбор на снимките:

Общобългарският портал

 

 

Преглеждания: 240

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics