Достойно поведение и на другите българи от "Конкордия"

.

Още четирима български моряци са от екипажа на авариралия кораб "Коста Конкордия". Това са инж. Добрин Добрев, инж. Росен Димитров, Никола Вачев и Камен Атанасов. Според представителя на варненската фирма "Комак" Йордан Ачев, наела нашите моряци,  италианските коробственици са останали доволни от достойното поведение на българите по време на морската катастрофа и са предложили на българите неплатен отпуск. След това те ще получат анекси към трудовите си договори и ще могат да продължат работа на други пасажерски кораби.

.

Както писа английският вестник "Гардиън" хладилният инженер от Добрич Детелин Димитров е проявил героическа постъпка и е спасил млад индиец от потъващия "Коста Конкордия", като на гръб го пренесъл на брега. Информацията бе потвърдена от офиса на варненската фирма "Комак". Нейният шеф Йордан Ачев каза, че Детелин е човек с характер, който би могъл да направи такова нещо в труден момент. По първоначалната информация други от нашите не е плувал в Средиземно море, за да се спаси. Те са ползвали спасителни лодки. 

.

Интересен факт е, че двама потомци на италианец, загинал при крушението на “Титаник” през..., съобщи агенция АНСА.

.

Капитанът: Случайно паднах в лодката

“Не се канех да бягам, помагах да бъдат спускани лодките в морето. В един момент спускателният механизъм блокира, трябваше да го разблокираме. Внезапно системата се задейства, аз паднах и така се оказах в спасителната лодка.” Това обяснил на разпитите капитанът на “Коста Конкордия” Франческо Скетино. Оказало се, че в същата лодка паднали също помощник капитанът Димитри Кристидис, както и третият офицер.

Скетино стана една от най-мразените личности в Италия, след като бе публикуван разговорът му с офицер от гражданската отбрана, който му нарежда да се върне на кораба, а Скетино отказва.

Според в. “Кориере дела сера”, когато капитанът е напуснал кораба, на него все още е имало стотици пътници, сред които 300 възрастни хора, деца и инвалиди.

В момента командирът е под домашен арест по разпореждане на съдийката Валерия Монтезаркио. Според нея Скетино дори не опитал да доближи кораба, след като го напуснал. Нямало обаче опасност той да избяга. Прокуратурата ще оспорва домашния арест. (24часа)

.

Карабинери-водолази изследват вътрешността на “Коста Конкордия” със слабата надежда да намерят още оцелели.

Преглеждания: 119

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics