Антони Дончев: Йълдъз не е интерпретатор, а творец

.

Йълдъз като музикант и човек е нещо, което се отличава коренно от всички останали, заяви Антони Дончев, композитор и диригент на Биг Бенда на БНР за БГНЕС.

Тя е уникална като гласови данни върху тях надгражда  с една огромна палитра, с която работи. Тя се вписва в световния джаз със свое име като Йълдъз Ибрахимова и като никой друг.

.

Тя е успяла като музикант, който се занимава с импровизационна музика, да стане творец. Творец е човекът, който се отличава от интерпретатора да повтаря това, което други са направили. А творецът създава свой собствен език, каза Антони Дончев преди началото на юбилейния й концерт в Първо студио на Българското национално радио, който се излъчи директно при голям интерес и в студиото.

Какво е за Антони Дончев юбилеен концерт с великолепната Йълдъз Ибрахимова – удоволствие или отговорност.? Той казва – и двете. За жалост в последните години рядко работим с Йълдъз. А през началото 80-те години имахме страшно много концерти заедно – по училищата сме ходили само двамата – глас и пиано, каза Антони.

"Ако има нещо, което да пожелая – иска ми се хората да стават по-добри. Позитивното да надделява, въпреки трудните моменти", каза Йълдъз Ибрахимова преди началото на концерта. Тя е пяла с Биг Бенда на БНР, когато е започвала и диригент е бил Вили Казасян. Но иначе в Първо студио на БНР е записвала много. В програмата звучаха най-популярните джазови стандарти, композиции на Джордж Гершуин, Дюк Елингтън, Телониус Монк и авторски произведения на Йълдъз Ибрахимова и Антони Дончев. Записът на концерта ще бъде издаден на компактдиск. 

.

Йълдъз Ибрахимова и Веселин Веселинов - Еко на контрабаса бяха неповторими изпълнители на сложните и вълнуващи джаз-ритми

Преглеждания: 89

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics