ПРЕЗИДЕНТЪТ ПЛЕВНЕЛИЕВ СЕ СРЕЩНА С ДЖОН АТАНАСОВ-МЛАДШИ

 Президентът Росен Плевнелиев се срещна в Чикаго с Джон Атанасов–младши. Държавният глава разговаря със сина на големия учен след тържество по повод 10-годишнината на българското училище, носещо неговото име.


Плевнелиев сподели идеята за музей „Джон Атанасов”, който ще е част от проекта за технологичен парк в София, и покани сина на изобретателя на компютъра за първата копка на музея през 2013 г. Джон Атанасов-младши подкрепи идеята и я определи като чудесна. Той смята, че България е готова за нов Джон Атанасов, но ще му е нужна подкрепа и начален капитал.

Над 180 деца учат в българското училище „Джон Атанасов” в Чикаго. То отпразнува 10-та си годишнина в присъствието на президента. Учениците и техните родители, както и всичките 14 родители пяха българския химн. Към училището има фолклорен ансамбъл и балетна школа.

В петия ден от официалната си визита в САЩ Росен Плевнелиев посети и двете български църкви в Чикаго – „Св. Иван Рилски” и „Св. София”. И към двата храма работят неделни училища. Над 140 деца от първи до осми клас учат български език и литература, история и география в училището към храм „Св. София”. Те се събират всяка седмица в събота за 5 часа. 11 са преподавателите, които работят с тях.

Отец Валентин от църквата „Иван Рилски” пък показа на президента залите на неделното училище и театралния салон към него. Тук 32 деца в 6 класни стаи учат български език и литература. Държавният глава се впечатли от стихотворението „Аз съм българче”, закачено в една от уютните класни стаи. В друга пък едно българче беше написало съчинения за България, което завършва с думите: „Аз обичам България такава, каквато е”.

.

На снимката Джон Атанасов-младши и президентът Росен Плевнелиев

.

Източник: Стандарт Нюз

20 май 2012

Преглеждания: 68

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics