СЛОВО на патриарх Кирил ЗА СВЕТИТЕ апостоли КИРИЛ И МЕТОДИЙ

 .

Московски и на цяла Русия патриарх Кирил
.

Скъпи братя и сестри! Празниците съществуват не само, за да помним миналото, но и за да имаме ясна представа накъде да вървим в бъдещето - като народ, като страна.

.

Неотдавна наблизо до дома, където живея, падна огромен бор. Той тежеше няколко тона, изглеждаше така красиво - мощно дърво, което беше на повече от двеста години. Когато започнаха да режат този бор, се оказа, че стволът е много крепък, силен, жизнеспособен; и дълго не можеха да разберат защо борът е паднал - без всякакъв вятър, ураган. А после се оказа, че на половин метър от земята стволът е изгнил и е отделил дървото от корените. И това могъщо дърво, връстник на Наполеон, рухнало, защото нямало връзка с корените.

Ето това свидетелства какво се случва с човека, със семейството, с народа, с държавата, ако се разруши коренната система. За да не рухнат - човекът, личността, за да не се раздели семейството, за да се съхрани народът, държавата - нужно е да се пазят не само клоните, даващи плод, и да се събират плодовете, не само да се любуваме на мощния ствол на дървото, но и да помним, и да се грижим за корените, защото корените удържат дървото. Корените – това е фундаментът, в това число и в живота на човека, в живота на държавата.

.

Ние празнуваме деня на светите равноапостолни Кирил и Методий - тези, които са създали тази коренната система на нашата нация. Те са дошли в славянските страни, за да проповядват Христос. Но за разлика от другите мисионери, които говорели на гръцки или даже на латински, те разбрали, че словото Божие е нужно непременно да се предава на хората на техния език. А нали нямало писменост – хората само говорели на славянски! Нямало нито граматика, нито даже азбука. И светите равноапостолни братя започнали да създават азбука, а скоро превели на славянски език най-важната книга - Евангелието.

Ето там е и нашият корен. И ако не помним тези корени, ако значителна част от населението в нашата страна никога в живота си няма да отвори Евангелието и не ще се замисли над това, което там е казано от Самия Бог - едва ли ще съумеем да съхраним нашето могъщо дърво нерушимо.

Но светите равноапостолни братя направили нещо повече. Те не само проповядвали Христос, но заедно с тази проповед започнали да създават писменост, а следователно, основите на културата. А културата, наравно с Църквата, е това ложе, което пренася във времето тази сила на корените - някакъв геном, някакво зърно, от което израства дървото на нацията. В това е силата на културата и в това е силата на църковната традиция, защото без пренасяне на духовния и културен геном през поколения, столетия и хилядолетия не може да има единен народ, свързан с една история, с една ценностна система и с един език.

Затова, празнувайки паметта на светите равноапостолни Кирил и Методий, ние, разбира се, се обръщаме към бъдещето. Ние се обръщаме с надежда, че никакви изкушения, изпитания, съблазни, никакви нови модни идеи, опитващи се да разрушат нашата национална коренна ценностна система, не ще са способни да направят това.

И днес аз отправям моето слово към младежта. Не пренебрегвайте това, което е вашата коренна система. И за да бъдете силни, за да построите мирен, справедлив, щастлив живот, помнете, че без миналото, което живее в настоящето, не може да има бъдеще.

Поздравявам всички вас с празника на светите равноапостолни Кирил и Методий. И, с тези думи за светите равноапостолни Кирил и Методий, аз от вcе сърце напътствам младежта в страните, които пазят в себе си великото наследство на св. братя Кирил и Методий.

.

Паметник на създйтелите на славянската азбука светите апостоли Кирил и Методий в Москва

.

Превод със съкращения: Прот. Йоан Карамихалев

Източник: www.patriarchia.ru
.
.

ЗАСЛУЖЕНА ВИСОКА ОЦЕНКА ЗА РОЛЯТА НА БЪЛГАРИЯ В ГЛОБАЛНАТА КУЛТУРНА ИСТОРИЯ

.

От 28 до 30 април 2012 година Негово Светейшество Московски и на цяла Русия патриарх Кирил направи официалното посещение в България. То е първо по рода си у нас на главата на Руската православна църква и е твърде забележителна по следната причина: Негово Светейшество направи изрично изявление за едно от най-важните постижения на българската нация в глобалната история:

Ролята на България в разпространяването и развиването на гръко-римската християнска цивилизация в огромна част от Евразийския континент чрез развиването на отделна българо-славянска (западните автори я наричат гръко-славянска) култура, основана на Източното православие, славянския език и кирилицата..

.

По време на срещата си с българския президент главата на руската православна църква наблегна на факта, че България и Русия споделят общо културно и духовно наследство като източноправославни и славянски нации, използващи кирилицата, славянската писменост, разработена през IX век в Първото българско царство [или империя, както е познато в западната историография - First Bulgarian Empire (681-1018 AD)].

„Делото на Кирил и Методий поставя основите на културната идентичност на българския, на руския, както и на другите славянски народи, а първите мисионери в Русия, носители на новите християнски ценности, са българските духовници“, подчерта руският патриарх, имайки предвид разпространението на християнството и славянската писменост през X  и XI в Киевска Русия. Общата история на църквите на България и Русия се развива така, че между X r VIII. век осем български духовници заемат ръководни постове в Руската православна църква като Киприян Българина, митрополит на Москва през 1379-1406 г., Григорий Цамблак епископ на Киев през 1413-1420 г. и т.н.

В София руският патриарх Кирил добави, че именно тези културни и духовни връзки оцеляват през вековете, те са в основата на масовия героизъм на руските войници през Освободителната война (1877-1878 г.) и са живи и днес.

.

Признаването от страна на руския патриарх Кирил на цивилизационната роля на България в международната история е много важно. Защото като имаме предвид,че България твърде рядко получава положителни международни признания, благодарим Ви, Ваше Светейшество патриарх Кирил, за това, че напомнихте тези факти.

Преглеждания: 129

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics