.

ВСЕУКРАИНСКА ОБЩЕСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ "КОНГРЕС НА БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА"

Начална страница | Интересно | БГ училища в САЩ | ВСЕУКРАИНСКА ОБЩЕСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ "КОНГРЕС НА БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА"
image

ЗАПОЧВА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА В „АЗ БУКИ ВЕДИ“

Учебната година в Българските културно-просветни центрове „Аз Буки Веди“ към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ ще започне в края на тази седмица. Официални тържества по този повод ще се проведат на 10 и 11 септември в градовете Болград, Иличевск, Измаил и Одеса (Украйна). Тази учебна година „Аз Буки Веди“ ще посрещне повече от 200 българчета, които ще имат възможност да изучават български език и литература, английски език, история и география на България, изобразително изкуство, а също така народни традиции и обичаи. 
Българският културно-просветен център „Аз Буки Веди“ е създаден през 2008 г. в градовете Одеса и Иличевск с цел изучаване на родния език и култура за деца от български семейства. Интересът към новото училище бе проявен и в други украински градове. Така през септември същата година „Аз Буки Веди“ отвори врати за българите от гр. Измаил, а през 2010 г. и децата от гр. Болград станаха част от успешния проект на «Конгреса на българите в Украйна». За краткото време на работа „Аз Буки веди“ не само се разрасна като брой на филиали и ученици, а и се превърна в център на българщината, разкриващ нови таланти. Към културно-просветния център са образувани танцови, вокални и художествени формации, които достойно се представят в конкурса „Таланти твої, Україно“, фестивали и концерти. Традиционно стана участието на децата в конкурси за есета и рисунки от различни български и международни държавни и обществени институции, в които учениците на „Аз Буки Веди“ заемат призови места. 
Юрий Граматик, Президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“:
„Инвестицията в образованието е дългосрочна инвестиция, резултатите на която ще получим след години. Днес е важно да бъдат създадени условия за изучаване и развитие на родния език и култура, защото това гарантира запазване на родното. Културно-просветният център „Аз Буки Веди“ днес успешно реализира поставените цели и задачи. Трябва да отбележа, че заслуга за реализация на нашата дейност има и Програмата „Роден език и култура зад граница“.
 Екатерина Гержик, ръководител на Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“: 
„Работата в нашето училище се различава от тази в  основното училище, с това, че и родителите участват в процеса на обучение и развитие. Освен българския език и литература, голямо внимание отделяме на народните обичаи и традиции. Всеки голям празник на България отбелязваме с театрални постановки, концерти, изложби. Всяко мероприятие за децата е очаквано събитие, а родителите с голямо удоволствие ни помагат за организирането им, споделяйки детайлите от честването на един или друг обичай в селата,  където са израсли. Децата имат възможност по време на лятната ваканция да вземат участие в двуседмичен семинар-обучение в България. Посещенията в България са винаги вълнуващи, защото обучението включва и организиране на екскурзии до туристическите кътчета на Прародината ни“.
Много от учениците на „Аз Буки Веди“ успешно преминаха кандидатстудентската кампания и от тази учебна година ще следват в българските вузове. 

Информацията е подготвена от Максим Димитров
За в.”България Сега” 
www.Bulgariasega.com


Всеукраинска обществена организация „Конгрес на българите в Украйна” (www.kbg.org.ua) е учредена на 15 юли 2007 г. с Президент Юрий Иванович Граматик. Организацията има статут на всеукраинска и в нея може да членуват както физически лица, така и други сдружения на принципа на колективно членство. Основната цел е съхраняване на правата на българите в Украйна в съответствие със законите на страната. Много голямо значение се отдава на поддържане на българската национална идентичност на нашите сънародници. Първостепенна задача на организацията е създаването на по-добри възможности за изучаване на съвременния български език в селищата с компактно българско население. 
От 01.03.2008 г. стартира проектът Български културно-просветен център "Аз Буки Веди" с ръководител Екатерина Гержик. Целта е да се създадат условия децата и подрастващите да овладеят нормите на съвременния български език, да опознаят историята, културата и традициите на своята прародина. Учениците активно участват в различни творчески конкурси, спортни олимпиади, удостоени са с десетки грамоти, допломи и награди. Днес „Аз Буки Веди” работи в градовете Одеса, Измаил, Иличевск и Болград.
През 2008 година Конгресът подкрепя инициативата на  група млади българи от Украйна за създаване на Българския младежки клуб „Актив”. Основната му ориентация е към младите бесарабски българи в Одеса и Одеска област. Клубът си поставя за цел съхраняване на българското национално самосъзнание, приобщаване към българската култура и традиции. Организира младежки срещи и културни инициативи, съдейства на талантливи младежи в тяхната изява и реализация. Стреми се към установяване на контакти и сътрудничество с младото поколение на България. Участва в създаването и поддържането на Информационния портал на българите в Украйна www.bg-ua.org.

Преглеждания: 84

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics