.

България е парламентарна република, разположена в Европа, в източната част на Балканския полуостров и заема 22% от неговата територия. Граничи на север сРумъния; на запад със Сърбия иРепублика Македония; на юг сГърция и на югoизток с Турция. На изток, по протежение на бреговата ивица, страната се мие от водите на Черно море. Общата дължина на държавната граница е 2245 км: от тях 1181 км са сухоземни, 686 км — речни (главно по река Дунав) и 378 км — морски. Освен континенталната част, България също притежава и някои малки острови в Черно Море и по р. Дунав като Св. АнастасияБеленеСв. ИванСв. Петър и други. Със своите над 110 хил. км2 площ, (от които 110 510 км² суша и 333 км² вода) и 7,4 милиона души, България се подрежда на 102 и 96 място съответно по площ и по население в света. По площ България е 11-а в ЕС и 15-а в цяла Европа.

С пристигането на прабългарите, предвождани от хан Аспарух през  670-те години, последвалата между тях и местните славянски племенавойна с Византия, са положени основите на Първата българска държава, период през който се установява православното християнство като държавна религия и славянският старобългарски като държавен език, с който България става държава от славянски тип, достига се до най-голямото териториално разширение на нейните граници, което я превръща в една от най-големите и силни държави на европейския континент, с излаз на три морета, при управлението на цар Симеон Велики....

И още:

Едно от най-големите достижения по времето на Първото българско царство е създаването на кирилицата в Преславската книжовна школа, както и разпространението ѝ извън границите на България. Три века след основаването и непрестанните войни с Византия, един от нейните съюзи срещу България, в случая с Киевска Рус, се оказва успешен и така съюзните атаки довеждат до успешното превземане на столицата Преслав.

Но последвалите нашествия обезсилват България и последва упадък. Така тя и попада под Византийко владичество  за 167 години.  

През 1185 г. България отново се появява на картата на Европа с въстанието на братята Асен и Петър в Търново, основавайки Втората българска държава, която отново се налага като първостепенна сила на европейския континент. Най-голямо териториално разширение достига при цар Иван Асен II.

По време на феодализма през 14 век България се разцепва на отделни царства, удобен момент за османците, които устоновяват османско владичество, продължило близо 500 години. След руско-турската война през1878-1979 г. българската държавност е възстановена още като трибутарно княжество, а като държавата става независима от Османската империя през 1908 г., бидейки Царство България до 1946 г.

След Втората световна война страната попада под съветската сфера на влияние, присъединявайки се към Източния блок, а през 1946 г. официално става Народна република. С установяването на демократичнаформа на управление между 1989 и1990 г., комунистическата ера приключва. България е парламентарна република, a държавен глава на страната е президентът на България, а на властта - министър-председателят.

В икономически аспект България е 68-та по големина икономика в света, по паритета на покупателната способност (за 2010 г.)[6] и заема 58 място сред страните с по-добро качество на живот на земята. България е една от основателките на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа; също така е пълноправен член на ООНЕвропейския съюз и НАТО.

България има своя база, наречена „Св. Климент Охридски“, на остров Ливингстън в Антарктика и като консултативен член на Антарктическия договор участва в управлението на териториите разположени южно от 60° ю.ш.


Източник: Уикипедия

Преглеждания: 111

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics