Кръвно съм свързан с Добруджанската земя

Големият български скулптор Георги Чапкънов – Чапа, стана почетен гражданин на Силистра. Званието му беше присъдено на празника на Силистра – Кръстовден, и връчено тържествено днес, на заседание на Общинския съвет.
Професор Георги Чапкънов получи най-високото отличие на хилядолетния град – почетен знак и златна значка, на официална церемония в Силистра. Той беше удостоен с почетното звание , заради изключителния му принос за развитието и популяризирането на добруджанското изкуство, както и реализирането на редица културни проекти в Силистра.

.


Проф. Георги Чапкънов: Уж има съживяване в културата


© Дарик радио - Силистра 

България е сред държавите, за които културата е на последно място и така е от десетилетия, с тези думи проф. Георги Чапкънов коментира кризата в духовността у нас. Именитият скулптор днес получи почетния знак на Силистра.

По думите му, напоследък уж се долавяло съживяване, но средствата, които държавата отделя за култура, са толкова нищожни, че както и да бъдат употребени е безсмислено.
Именитият скулптор разкри, че в ателието си довършва паметник на Елиас Канети по желание на русенското гражданство, което иска да увековечи паметта за единствения българин - нобелов лауреат. Пред завършване е и скулптура на Радой Ралин, която ще бъде поставена на ларгото в София, между университета и новия мост. Любопитното е, че до краката на сатирика е изобразен котарак. Идеята е свързана с крилат лаф на Ралин.

.

Проф. Георги Чапкънов бе удостоен със званието "Почетен гражданин на 

Силистра" на Кръстовден -14 септември, празника на дунавския град. Днес председателката на общинския съвет Мария Димитрова му връчи плакет и златна значка на Силистра. „Добруджа е безумно красива и не е добре да бедства. Ако има неблагополучие, то се дължи на хората", сподели Георги Чапкънов.

Повече от Георги Чапкънов в звуковия файл по-горе.

.

Автор: Светлана Петрова 

15 декември 2011

***

Георги Чапкънов подготви паметна плоча на Дико Илиев

.

.
 

Именитият български скулптор проф. Георги Чапкънов вече ще свързваме и с името на Дико Илиев. В студиото на „Хоризонт” проф. Чапкънов представя новия си проект за паметна плоча на майстора на Дунавското хоро в Борисовата градина в София. БНР ще бъде партньор по проекта с вярата да се вият безсмъртните Дико Илиеви хора в центъра на столицата.

Преглеждания: 115

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics