Евродепутатът Илияна Йотова: Отчитаме регрес и променено отношение на молдовските власти към изучаването на български език.

           Евродепутатът Илияна Йотова от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент пред Агенция “Фокус”. Евродепутатът Илияна Йотова е вицепрезидент на Групата за приятелство с Република Молдова в Европейския парламент и член на новосъздадената Асамблеята Евронест за връзки на ЕС с Молдова, Украйна, Азербайджан, Грузия и Армения.

Фокус: Г-жо Йотова, кои ще са основните акценти на заседанието на Асамблеята „Евронест” в Баку следващата седмица?
Илияна Йотова: От 31 март до 4 април в Баку ще се проведе пленарно заседание на Евронест. В Баку ще участват голяма група евродепутати, които, заедно с нашите колеги от тези пет страни (депутати от техните парламенти), за първи път ще гласуват първия доклад на Асамблеята Евронест. Докладът е за развитието на гражданското общество и защитата на човешките права в тези пет държави. Един от тези докладчици съм аз, а другият е мой колега от Армения Артак Закарян. Ще представим своя доклад и се надяваме той да бъде гласуван, като това ще бъде първият такъв документ на Евронест.
На дискусията по този доклад за гражданското общество и защита правата на човека, възнамерявам да поставя темата за защита на правата на българите в Молдова, най-вече – в областта Тараклия, от гледна точка на запазването и развитието на българския език и преподаването му в училищата.
Фокус:Обучението по български език от тази година не се финансира в Молдова; наред с това в Тараклия не приемат пилотния проект за оптимизация на образователната система. До вас каква информация достига по този проблем?
Илияна Йотова: Получавам много сигнали от българската диаспора там – хората буквално се питат какво да правят. Наясно съм с промяната. През 1992 година правителството на Република Молдова приема Постановление, което задължава Министерство на образованието и науката да осигури обучението на роден език още от първи клас, в началното училище, да имат възможност за учебници, пособия и т.н. Десет години по-късно, отчитаме определен регрес и променено отношение на официалните молдовски власти към изучаването на български език, който е в основата на запазването на българското самосъзнание, и на българската общност в Тараклия. Намалението на бюджета на Министерството на образованието с над 3 милиона леи (фактически точно толкова струва обучението на български и украински език, който е вторият допълнителен език в Тараклия) означава, че молдовската държава финансово принуждава тези области да изключат преподаването на майчиния език в тях. Например, от 20 училища в Тараклия, 13 имат много сериозни финансови дефицити. Министерството на образованието превежда на общините съответния бюджет за училищата, но всеки трябва да се справя самостоятелно. Когато този бюджет е абсолютно недостатъчен, те изключват изучаването на майчиния език.
Много добре разбирам, че е период на криза, че има финансови затруднения. Но не може първата последица да е точно съкращаването на изучаването на българския език.
В сряда официално поисках среща с посланика на Молдова в България. Очаквам да чуя от него следващата седмица - какво точно се има предвид с т.нар. реформа и промяната на това Постановление, десет години по-късно. Какви са техните аргументи, как молдовската държава, смята да съхранява и да запазва етническите групи в страната, и как се грижи за изучаването на майчин език, който в крайна сметка, е в основата на българското самосъзнание.
В зависимост от резултата, възнамерявам да поискам среща и в Генерална дирекция в Брюксел, с отдела на комисар Аштън, която е отговорна за връзките на ЕС с други страни, по темата за политиката на добросъседство. Възнамерявам да отправя специален сигнал към Европейската комисия за това, което се случва в Молдова.
Имам намерение да отнеса въпроса на най-високо ниво в ЕС. Всяка година ЕП излиза с резолюция, която отбелязва напредъка на Молдова по пътя на европейската интеграция. Не съм далеч от мисълта (нека това да не звучи като заплаха), но в тази резолюция да се постави въпросът за правата на малцинствата.

http://focus-news.net/?id=f20827

Преглеждания: 140

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics