.

Заяви за БГНЕС директорът на Столичната библиотека Михаил Белчев

Съвременните деца са достойни българи, които знаят какво искат в мечтите си, в поезията си, в задълженията си

.

"Детският отдел на библиотеката е толкова инициативен и такива невероятно професионалисти работят там. Това са хора, които си обичат работата. Жал ми е, че нямам достатъчно средства да го ремонтирам и да го направя като слънце, но съм обещал, докато съм тук да го направя. Не може под този детски отдел да бъде Американския център, който свети, а горе българската книга и българските деца да се спъват в пода", призна той. "Няма достатъчно пари за книги, но ние намираме начин да комбинираме така нещата, че да можем да получаваме нови книги", разказа Михаил Белчев. Той допълни, че някои от издателствата все пак изпращат безплатни копия от своите книги в библиотеката. Скъпи са книгите, но намираме начин, като получаваме и много подаръци, допълни той.

Директорът на Столичната библиотека връчи наградите на победителите в конкурса за есе "През стената", организиран от Столична библиотека по проект "Среща на културите между редовете" на Европейската комисия с подкрепата на Столична община, в който взеха участие над 120 ученици от цялата страна. Михаил Белчев е убеден, че идва новото поколение интелектуалци и младите творци, изпратили своите есета за конкурса доказват този факт. "Това, което прочетох ми даде сила и мотивация да твърдя, че тези деца умеят да пишат и не подхождат с клишета. Те имат образно мислене и умеят да виждат стените и в себе си и около себе си. Много малко от тях посягат към термини, които не им подхождат на писалката. Това, което видяхме в повечето случаи е едно умение да се пише литература. Изненадан съм. Тези деца показват от сега, че са едни много достойни българи и знаят какво искат в мечтите си, в поезията си, в работата си", каза Белчев. "Аз имам вкъщи син, който съвсем не е за подценяване. Той не прави правописни грешки и мисли много мъдро за годините си. Той е един малък мъж, който има своите права и задължения. В него виждам себе си, но в много по-добри условия", споделя поетът и добави, че "страшното е ние да не се отчуждаваме от децата си и да не бягаме от тях". /БГНЕССборникът „През стената” включва 71 есета на деца от училища в цяла...

Международният конкурс за есе за ученици на тема „Стената” е част от международния проект „Среща на културите между редовете” по програма „Култура 2007-2013” на Европейската комисия, в който Столична библиотека участва в партньорство с Международния център на писателите и преводачите в Родос, Гърция, Фондация за култура и поезия „Мирча Данеску” – Румъния, община Аканту – Ларнака, Кипър, културен център „Угарит” – Палестина, Международния център за литературни преводачи – Сърбия. 
.
 - Идеята е децата да пишат за стените (и в обществен, и в личен план – граници, стени в душите, стени между поколенията) така, както те ги усещат. Много важно е да се сравнят как реагират на темата младите хора в различните страни. Сега се издава сборник със 71 есета на деца, участвали в конкурса. Участваха повече от 200 деца, като допуснаха до конкурса 120. Участваха деца от всички училища във всички големи градове в страната. За  изненада участваха и деца от по-малки градове като Исперих, Средец, Казанлък. Много изненадващо беше активното участие на децата в конкурса - каза зам.-директорката на Столичната община г-жа Цинзова.
- Имаше международно жури. Михаил Белчев беше председател на българското и член на международното жури. Журито прецени, че от всяка страна ще има по един победител и техните произведения ще бъдат преведени на 5 езика в многоезично издание. От нашата страна това беше Веселина Тодева от Разлог. Тя участва в симпозиум „Безценни културни кръстопътища” в Родос, заедно със своята преподавателка по литература. Там се срещнаха с деца от 11-12 клас в едно училище в Родос. Това беше най-голямото преживяване по време на целия проект, защото около 2 часа и 40 минути над 350 деца от това училище разговаряха с победителите от петте страни, задаваха въпроси, много сериозно говореха за културни ценности, за християнски ценности, за демокрация. Това беше уникално преживяване за нашите деца и за нашите учители, защото видяхме устоите на едно гражданско образование - посочи Цинзова. 
.
След този симпозиум работата по проекта приключва с издаването на сборника „През стената”. Това е подарък от Столична библиотека, уточни тя. Този сборник не е включен в рамките на проекта.

Източник:   Агенция "Фокус"
Автор:Радостина Георгиева
18 декември 2011
.

Преглеждания: 143

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics