.


.
Първият събор на Българите в Испания се проведе на 20 юни 2010 година в Централния парк на испанската столица Мадрид. Над 700 участници, деца от българските училища от цяла Испания, представители на музикални групи, танцови състави и певци се качиха на сцената на първият Български събор под наслов ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЗАЕДНО.
Събитието се състоя от 10 сутринта до 22 вечерта. Имаше изложби, прожекции на български филми, продажба на български харанителни стоки и сувенири. Освен това 13 български училища завършиха учебната 2010 година заедно с обща програма. Танцуваха пяха и свириха 12 български фолклорни групи от цяла Испания, сред които блестеше тази от Палма де Майорка, истински професионалисти, прекрасни танциори, които успяха да вдигнат на крака цялата публика включително и многото испанци присъстващи на събитието. Скарите бяха на 6 както винаги, имаше огромна опашка от чакащи за кебабчета, мешана скара, български алкохолни напитки и огромния асортимент от традиционни наши ястия и деликатеси. Имаше също така много хора облечени в народни носии от всички краища на Татковината. Спонсор на събитието е Банка Сантандер - Santander Envios.
.
.
Oт тук изказвам благодарности на организаторите за прекрасното събитие провело се в най-известният увеселителен парк на Испания. Много испанци и хора от всякакви националности успяха да се докоснат до Българското. Пяха се песни, играха се хора и ръченици, хапнахме вкусна мешана скара, пийнахме си биричка и аз спецялно невероятното каберне на винпром Търговище.
.
.
Македонското Движение Преображение останови връзки с организаторите и вестникът Нова Дума. Появи се идеята догодина да участва македонска фолклорна група от България. Събитието тепърва ще се организира. Появи се също така идеята за великденски Български събор отново тук в Мадрид. http://komitsko-bratstvo.blogspot.com
.

.Преглеждания: 88

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics