.

Поводът за тази акция бе Денят на Бесарабските българи 29.10.2011 

.

 .

Организаторите - Българският младежки клуб "Актив" с подкрепата на ..., които точно в 15:00 часа (киевско време) образуваха хоро сред десетки минувачи. Съгласно правилата на флашмоба, цялата акция продължи 15 минути, след което участниците  се разпръснаха.


Поводът за тази акция бе Денят на Бесарабските българи. Идеята за този празник е предложена през 1938 г. в България, когато се провеждат официални тържества по повод 100-годишнината от създаването на храм-паметника „Свето Преображение Господне“ в гр. Болград (Украйна). Той е построен с труда и средствата на българските колонисти. Съборът е българска светиня и е един от най-големите в миналото и досега за православната християнска общност.

Петър Добрев, координатор на флашмоба, член на БМК "Актив", заяви: "Този ден е малко по-специален за нас, българите от Бесарабия. Настроението може да се сравни с честването на 3-ти март, деня, който също отбелязваме в Одеса. Имаме с какво да се гордеем – от Бесарабия родом са велики личности като министър-председателя на България Александър Малинов, генерал Данаил Николаев, историка Димитър Агура и много други, които са участвали във възстановяването на България след Освобождението от турското робство.

Чрез организирането на флашмоб „Голямо Одеско хоро“ ние искаме да кажем, че българите в Украйна не са изгубили идентичността си, а българското в нас продължава да живее.

Като част на многонационалната Одеса, флашмобът  е още един повод да разкажем на жителите и гостите на града повече за нашата култура като и тях ще ги поканим да се включат в хорото".

Първата подобна акция Флашмоб „Българско знаме“ се проведе през април 2011 година по случай 135-годишнината на Априлското въстание. Тогава  младежи образуваха живо българско знаме, държейки над главите бяла, червена или зелена тъкан.

Текст и снимка

Новини.БГ

*******

Преглеждания: 53

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics