ОТКРИХА РЕГИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ОПАЗВАНЕ НА НЕМАТЕРИАЛНОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

.

© Снимка:   БГНЕС

Единственият регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО се откри в София. Това е шестият регионален център в света и единствен в Европа, който има за цел да популяризира идеите и принципите на конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство и да осъществява програмните инициативи на ЮНЕСКО в тази област. Центърът се намира в базата на музея за социалистическо изкуство. 
Нематериалното културно наследство отразява духовното наследство, натрупано от хората през вековете. То отразява приемствеността между миналото, настоящето и бъдещето и изгражда културния облик творческото битие на всеки народ. Това е начинът, по който ние възприемаме света. 

На откриването на Центъра присъстваха председателят на НС Цецка Цачева, министърът на културата Вежди Рашидов, министърът на външните работи Николай Младенов и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, посланици и гости. Ролята на ЮНЕКО е да подкрепя тези усилия. Това е смисълът на Конвенцията, приета през 2003 година, която допълва Конвенцията за културното наследство, чиято 40-годишнина се чества тази година: 
Регионалният център, който откриваме сега в София, е първият по рода си в Европа и един от шестте в целия свят. Това са съществуващите центрове в Япония, Китай, Корея, Перу, Алжир и София.

Центърът ще изработи програма като изпълнение на някои от основните моменти на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство като създаване на инвентар, анализ на съществуващи традиции, създаване на капацитет за тяхното опазване, предаване на опит. 
Пръв председател на центъра ще е Диана Данаилова, директор на Дирекция "ЕС и международно сътрудничество" към Министерството на културата. Председателите на центъра ще се сменят на ротационен принцип с представители на Министерството на външните работи и БАН. 
.
 
"Значението на нематериалното културно наследство напоследък става все по-голямо. Виждаме, че в глобализиращия се свят въпросът за идентичността на народите, на отделните общности - натискът, който всъщност изпитват всички от униформизацията на културата, е много голям. Един народ, една общност, която не познава себе си, не знае своята идентичност, е не просто бедна духовно, тя е много по-склонна да проявява екстремизъм да участва в конфликти и враждебност. Познанието дава на хората стабилност и увереност в себе си. Много силно се надявам, че този център ще бъде от основните опори на ЮНЕСКО, тъй като той има възможност да работи не само в региона, но и в контакт с останалите центрове, да обменя специалисти и опит и да участва в съвместни глобални програми. Досега 140 държави са се обединили около тези идеи и ценности. Значението на нематериалното наследство става все по-голямо. 
Повечето държави от Югоизточна Европа  заявиха готовност да участват в програмите на новия център в София. В глобализиращия се свят проблемите на културата и на духовното развитие са ключови за бъдещето на човечеството. В региона пък те могат да бъдат мост към сближаване"  - 
 подчерта генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.
.
"Финансирането на такива центрове, основно се осъществява с национални средства. Но веднъж създаден, центърът може да участва в програми под егидата на ЮНЕСКО или за финансиране по други линии. В ЮНЕСКО разполага с извънбюджетни средства, така че възможностите са разнообразни и сериозни, стига да има добра идея, добър проект и добри програми",  изясни генералният директор на ЮНЕСКО.

Министърът на външните работи Николай Младенов каза при откриването, че създаването на центъра ще докаже, че България и съседните й държави могат да работят заедно на Балканите, за да променим общото културно наследство. С този център започва една културна офанзива да представяме Балканите в Европа и света. 
Председателят на БАН академик Никола Съботинов изтъкна, че решението за създаването на центъра е пряко свързано с работата на българските учени в тази област. Той отбеляза, че наши специалисти са канени в други страни, за да споделят опита си. През септември България ще бъде домакин
Осмата конференция за популяризиране и опазване на нематериалното културно наследство
.
.
Подборка от информации
на БНР и БТА
20 февруари 2012

Преглеждания: 152

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics