Бокова и Плевнелиев обсъдиха културното ни наследство

.

“България вече има девет обекта в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, но страната има какво още да впише под закрилата на организацията, включително и по отношение на нематериалното наследство”. Това заяви генералният директор на организацията за култура към ООН Ирина Бокова, която се срещна днес на “Дондуков” 2 с президента Росен Плевнелиев.

Според Бокова държавните институции полагат големи усилия за запазването на град Несебър и Национален парк “Пирин” в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Според нея е необходим прозрачен диалог между обществеността, местните и национални власти, за определяне и провеждане на политики на развитие, които съхраняват паметниците на културата. България вече е представена в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО с обичая нестинарството и фолклорния състав Бистришките баби.

Плевнелиев отбеляза значението на работата на ЮНЕСКО в региона на Югоизточна Европа и особено на приноса на организацията за насърчаване на добросъседските отношения на базата на междукултурния диалог. 

Бокова посочи: „Съхранението на нематериалното културно наследство е свързано със запазването на идентичността на народите на фона на засилващата се глобализация. ЮНЕСКО си поставя задача да запазва културното многообразие, да запазва традицията, да я предава. Един народ, една общност, която не познава себе си, не знае своята идентичност, е не просто бедна духовно, а много по-склонна да проявява екстремизъм, да участва в някакви конфликти, в някаква враждебност. Това дава на хората стабилност и увереност в себе си".

По повод откриването на Регионалния център за опазване и развитие на духовното наследство в София Бокова каза: "Много е важно този център да има собствена програма. Това ще бъде изпълнение на някои от основните моменти на конвенцията - създаване на инвентар, анализ на съществуващи традиции, създаване на капацитет за тяхното опазване, предаване на опит, на добри практики. Аз мисля, че в района на Югоизточна Европа също е много важно да се видят съвместните влияния, общите традиции, това, което би могло да сближи народите тук и може да служи като мост за по-голямо разбирателство. Ролята на този център е много голяма. България е много добре поставена, тъй като ние тук имаме стара традиция. Има много експерти, които работят в тази област, затова силно се надявам, че този център ще бъде от нашите основни опори на ЮНЕСКО", подчерта генералният директор на ЮНЕСКО.

Президентът заяви: "Търсим варианти България да бъде много активна в сферата на нематериалното културно наследство. България ще положи много усилия и ще ги покаже на света. Това е поредната платформа за добро съседство, за разбирателство, за честване на общините обичаи и общата ни история. В глобалния свят трябва да се грижим за националната идентичност, а това минава през това да познаваме своите обичаи и традиции. Това, което трябва да се научим да правим заедно е да развиваме културата, туризма и регионите".


Президентската институция и ЮНЕСКО ще си сътрудничат във връзка с конференцията "Рио +20", на която ще се обсъждат редица теми - за образованието, управлението на стратегическите ресурси на държавите, устойчивото развитие, за намаляване на разликите между богатите и бедните, развитието на регионите и държавите. Плевнелиев припомни, че около 300 млн. лв. от Оперативна програма "Регионално развитие бяха заделени само за обекти на културно историческото наследство за обекти от национално и международно значение. Стремежът на страната ни е да включи в Списъка на нематериалното културно наследство писмени паметници с текстове на глаголица и кирилица.

"Гордеем се с работата, с успеха и усилията, които полага генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Боковаи я подкрепяме" заяви президентът.
Бокова призова България да впише и други паметници на културата в списъка на ЮНЕСКО. "Като българка, искам да видя България още по-представена, още по-силна, още по-активна, още по-оценена, още по-уважавана както в ЮНЕСКО, така и в цялата система на ООН", каза тя.

.

Подборка от БТА,

Банкеръ и 24 часа

20.02.2012

Преглеждания: 102

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Коментар от Michail Vashkevich-Belarus. на Февруари 5, 2013 в 9:14am

Посолството на мира удостоява с почетната титла”Посланик за мир”Михаил Йосифович Вашкевич. ЧНГ-2013. Повече сбъднати желания за теб.

Посолството на мира развива дейности в повече от 120 държави по света. То подпомага и подкрепя правителства, институции, организации и отделни личности в усилията им за постигане на мир и обединение между индивидите, семействата, общностите и народите, чрез инициативи, програми и проекти за устойчиво развитие и решаване на конкретни социални проблеми.

Посолството на мира удостоява с почетната титла”ПОСЛАНИК ЗА МИР”общественици, които в живота си са допринисли за мира и обединението, чрез живот за благото на обществото.

Посланиците за мир формират Национален и Регионални Съвети за мир, които подпомагат развитието на обществото, чрез своя обществен и експертен опит и чрез доброволни усилия решават конкретни социални проблеми. Те участват представително в Регионалните съвети за мир. Всяка държава назначава един от своите посланици за мир за член на Световния съвет за мир. За информация: +3592/9832148; Деян Димов-0898/479271, Ангел Стефанов-0898/585231, Богдана Вулпе-0877/836822. Адрес: РБ, София 1000, ул. Георги Бенковски 25. ЧНГ 2013. От името на целия ни екип Ви желая година, изпълнена с приказни емоции,щастливи моменти и постигнати цели. Година, в която да имате повече време за себе си и близките си. Година, която да си спомняте с усмивка. Весели празници! www.sgob.narod.ru , mvashkevich@mail.bg .

 

СЪЮЗ НА ПИСАТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ основан от Иван Вазов в 1913 година, заличен от ``Народна власт``в 1946 година, возкресен от Слави Македонски в 2001 година. Председател на``Съюз на писателите в България``г-н Никола Илиев Статков; тел: 02/8733786, 0885/442778. ЧНГ 2013.

Съюз на Писателите в България, THE WRITER`S UNION OF BULGARIA, ПИСАТЕЛИТЕ са ПРОРОЦИТЕ на ЧОВЕЧЕСТВОТО! ПИСАТЕЛ  Е ТОЗИ, КОГОТО СМЯТАТ ЗА ТАКЪВ

Web Analytics