Базираният в Париж информационен портал за европейски политики Touteleurope.fr помества обширен очерк за Ирина Бокова, която е първата жена, застанала начело на ЮНЕСКО.

.

.

Под заглавие "Първата дама на ЮНЕСКО", изданието посочва, че има контраст между "наследената инерция" на институцията ЮНЕСКО и личността на самата Бокова, която "е всичко друго, но не и инертна". Авторът на очерка пише за нейните дипломатическа интелигентност и посланически чар и обобщава, че тя е от жените, които са успели в живота.

Споменава се произходът на Бокова: "Някои казват, че съм била поддръжничка на комунизма, но това не е вярно. Аз бях дипломат." Бокова заявява също, че в онези времена "всеки беше член на Комунистическата партия" и че "нямаше избор". За своя баща Ирина Бокова споделя, че е бил член на Комунистическата партия, а по време на войната е бил в съпротивата - "мъж със силни убеждения", както го описва генералният секретар на ЮНЕСКО. Touteleurope.fr пояснява за своите читатели във Франция, че нейният баща, главен редактор на вестника на БКП, станал дисидент през 60-е години и го принудили да се пенсионира на 50-годишна възраст заради идейни разногласия с държавното и партийно ръководство в България по онова време.

Подробно се описва биографията на Ирина Бокова - от ученето в Москва през работата във Външното министерство и в частност в кабинета на Петър Младенов. "Освен това тя е била на добра позиция да играе ключова роля в новото общество след падането на комунизма", подчертава Touteleurope.fr. Разказва се за периода, в който Ирина Бокова е депутат в Народното събрание и председател на парламентарната делегация в Съвета на Европа: "Като влиятелен член на Социалистическата партия тя се изкачва до позицията заместник-министър на външните работи".

Ирина Бокова декларира пред френската медия:

"Работих усилено за приемането на България в Съвета на Европа и съм организатор на първия парламентарен семинар за Европейската декларация за човешките права. Бях една от първите поддръжнички на отмяната на смъртното наказание и изпитвам удовлентворение от ролята си за възраждането на българската нация и нейното повторно интегриране към европейските ценности".


В пасажа, посветен на кампанията по избиране на новия генерален секретар на ЮНЕСКО, се казва, че отношенията с арабския свят са много добри и контактите са интензивни, след като Бокова в крайна сметка бива избрана начело на организацията, но няма разочарование у Египет, чийто представител бе другият основен претендент за влиятелния пост.

Като основни цели на Ирина Бокова начело на ЮНЕСКО е посочено образованието - в частност на жените, както и повече усилия за равнопоставеност между половете. "Не работим достатъчно с ЕС, а този потенциал е огромен", казва Ирина Бокова. В очерка се споменава, че една от сферите на такова предстоящо сътрудничество е проектът на ЮНЕСКО за дигитална библиотека и сходния проект на ЕС - "Еуропеана". Бокова вече е провела срещи с еврокомисарите по култура, образование, иновации и хуманитарна помощ. Една от сферите, в които ЮНЕСКО работи интензивно с Европейския съюз, са хуманитарните програми в Хаити.
 Ирина Бокова възнамерява да отвори офис на ЮНЕСКО в Брюксел, за да подпомага съвместната работа между ЕС и ЮНЕСКО.
Другите приоритети, които тя си поставя, са подобряване на имиджа на ЮНЕСКО и работата с медиите, става ясно от очерка в Touteleurope.fr.

В заключението на публикацията се прогнозира, че Ирина Бокова има много какво да допринесе за ЮНЕСКО, бидейки начело на тази организация, "...и, кой знае, може би в бъдеще да допринесе и за Европейския съюз..." - завършва с многоточие публикацията


 Целият очерк може да се прочете в оригинал на френски език, английски език и немски език..

Преглеждания: 86

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics