Българското село Твърдица , Тараклийски район, Молдова се намира на самата граница с Украйна. Основният път за Твърдица е от град Чадър-Лунга  Гагаузия. Когато колата ни приближи към селото последните няколко километра не бяха напълно  изчистени от надметров сняг и  техниката още работеше.Неизвестный объект

  Още от входа в селото, където се намира Свободна икономическа зона с тоя слънчев  ден се открива един чудесен вид на покритата  със сняг Твърдица. Стотици хора се събрали на «чуката», на най-високото място да посрещнат скъпите гости и да станат участници и зрители на имащ хилядогодишна история и традиция и много почитаем от бесарабските българи Празник  «Св. Трифон Зарезан» (Ссылка).
   Тази година гостите посрещаха организаторите на Празника кмета на селото Иван Желяпов, председател на Българската община в Твърдица Мария Паскова, Председателя на Българската община в Молдова Федор Сабий, председателя на Българската община в Тараклийски район  Петър Пейков, заместник-председател на БОРМ, председател на Българското Дружество «Възраждане» Иван Забунов  и, разбира се, стопанинът на Празника известен бизнесмен и меценат  Николай Луцик.
  След почерпване с «извара» (горещо подсладено вино) и закусване с прясна пита и мюрудия , лозарите си избират нов «Цар», който ,благословен от отец Виталий, подрязва  лозите съгласно древния  ритуал.
  След  това цялата процессия се спуска в центъра на селото,на Площада любовно наречена от  твърдичани «Левски», защото пред  Културния  дом  се намира паметник  на Апостола на българската Свобода. Кръчмарите и готвачите бързо шетат и успяват да  подготвят  и почерпка и обилна трапеза за стотици хора. Музика и хора, весели лица и празнично настроение царуват  на Площада. На импровизирана трибуна се произнасят приветствия и се връчват подаръци и премии  от кмета на селото Иван Желяпов, кмета на град Тараклия Сергей Филипов,  депутата в Парламента Иван Ионаш. Културният аташе  на Посолството на България в Молдова Никола Драганов зачете приветствието от посланника Георги Панайотов и също поздрави всички с Празника. Първият секретар на Посолството на Русия в Молдова и представител на Россътрудничество Валентин Рибицкий  изпълни обещанието си пред  учителите в Твърдица с със станал вече легенда «Белият автобус» докара книги, учебници, методични материали и много друго необходимо за педагозите в Твърдица. А председателят на Чадър-Лунгски районен съвет Сергей  Бузаджи освен  приветствия и поздрави от Башкана на Гагаузия Михаил Формузал връчи на кмета Иван Желяпов  Медал «20 години на Гагаузката Република». Председателят на Българското дружество «Възраждане»  Иван Забунов, сам  роден в Твърдица  и един от авторите на историята на селото, завърши своето приветствие с думи, че Твърдица е била и завинаги ще бъде неизсъхващ  язовир на българщината.
   След  Площада спонсорът на  Празника Николай Луцик покани гостите и известни и уважаеми  твърдичани да продължат тържествата в рестауранта «Стара Планина». Специална концертна програма  беше изнесена от учениците на Музикалният Лицей начело с  Ала Кара.
   Всички останаха с убеждение, че когато хората имат желание да спазват и отбелязват  старите обичаи и традиции и те съвпадат с възможностите и готовност за помощ  на такива  спонсори като Николай Луцик, само тогава се получават такива красиви празници като Празник  «Трифон Зарезан»  в българското село Твърдица в Молдова.

18.02.2012

Преглеждания: 204

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics