БЪЛГАРСКАТА ОБЩНОСТ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ НА МОЛДОВА ПО ПЪТЯ Й КЪМ ЕС

.

 Министърът на външните работи на Република България Николай Младенов на среща с колегата си на Република Молдова Юрие Лянка

.

“България ви подкрепя, защото вие сте запазили най-истинското отношение към родината. Вие сте съвременните възрожденци.” Това каза Николай Младенов по време на среща с българската общност в Молдова в Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак”. Той подчерта, че България подкрепя европейската перспектива пред Молдова и отправи призив към българите да бъдат активни и да помагат в реализирането на тази историческа за страната задача.
На срещата присъства и външният министър на Молдова Юрие Лянка, който подчерта,  че отношенията с българското малцинство трябва да се превърнат в пример и модел и за отношенията с останалите малцинства в страната.  

Посещението на Министър Младенов продължи със среща с ръководството на район Тараклия и българското училище. 
През 1995 г., с правителствено решение, към Тараклийски район са присъединени редица селища с компактно българско население, което го превръща в български национално-културен център. Създаването на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак”, открит на 1 октомври 2004 г., допринася значително за оформянето на района като културно и образователно център средище на българите в Молдова. Това е първият университет сред българските общности извън пределите на България, като към момента в него се обучават над 290 студенти. 

Трябва да започнат преговори за създаване на зона за свободна търговия с Молдова

 "Приветстваме наскоро взетото решение за започване на преговори за Дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия с Молдова във възможно най-близко бъдеще и се надяваме те да вървят със стабилни темпове и да доведат до сключване на амбициозно и всеобхватно споразумение за асоцииране. Това заяви министър Николай Младенов съвместно с министрите на външните работи на Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия в писмо до върховния представител на ЕС Катрин Аштън, комисаря по търговията Карел де Гухт, по разширяването Щефан Фюле и по вътрешните работи Сесилия Малстрьом". 

 
В рамките на Източното партньорство, Република Молдова показа, че има волята и капацитета да постигне успех – цел, която ще послужи на интересите на ЕС за насърчаване на надеждна и ориентирана към резултати политика в източното му съседство, се казва в писмото.
Властите в Кишинев изпълниха почти всички изисквания от първата фаза на Плана за действие за либерализиране на визовия режим. Вярваме, че ЕС може положително да оцени тези усилия и да вземе съответното решение за започване на втората фаза на Плана. 
Сега е точното време за взимане на подходящо решение и за потвърждаване на пълната подкрепа на ЕС за процеса на реформи в Република Молдова, чрез задълбочаване на отношенията, особено в областта на свободната търговия и свободното движение на хора”.

Безвизовото пътуване и споразумението за свободна търговия с ЕС са важни за Молдова

Българският външен министър Николай Младенов заедно с колегите си от Румъния, Полша, Естония, Литва, Латвия, Унгария и Словакия подписа писмо до европейските институции в подкрепа на Молдова. Според тях страната трябва да започне преговори за "Всеобхватна зона за свободна търговия" и да премине във втора фаза в процеса на визова либерализация.
Правителството на Молдова прави тежки реформи по европеизирането на страната и затова има пълната ни подкрепа. Това заяви българският външен министър по време на двудневното си посещение в Кишинев днес. Там той се срещна с премиера Владимир Филат, външния  министър Юрие Лянка и временния президент и председател на парламента на Република Молдова Мариан Лупу.

Според Младенов е добре, че правителството в Кишинев си дава сметка, че пред страната няма друга алтернатива освен пътят към Европа. Той предложи експертна помощ от България в процесите на преговори по различните споразумения с ЕС.
Визитата на Николай Младенов продължи със срещи в българския теоретичен лицей "Васил Левски" ,  с българската общност в Кишинев  и Тараклия.

Източник: МВнР

16.12.2011 

Преглеждания: 3

Преглеждания: 102

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics