МЕЖДУНАРОДЕН БОЛГАРСКИ ФОРУМ В ИСТОРИКО-КУЛТУРНИЯ МУЗЕЙ-РЕЗЕРВАТ „БОЛГАР”

ЗАМ.-МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА Д-Р ТОДОР ЧОБАНОВ ВЗЕ УЧАСТИЕ В ФОРУМА

(23.06.2010)

В периода 19-21 юни 2010 г. в град Болгар на река Волга – една от столиците на някогашна Волжка България – се проведе Международен научен Болгарски форум. Организатори на проявата бяха Министерството на културата на Република Татарстан, Академията на науките на Татарстан, Институтът по история „Ш. Марджани” и Казанският федерален университет. С доклади във Форума участваха и водещи български учени в областта на археологията. Министерството на културата на Република България бе представлявано от д-р Тодор Чобанов – зам.-министър на културата и д-р Георги Владимиров –изследовател на историята и културата на Волжка България.

Д-р Чобанов се обръща към участниците във Форума

На тържественото откриване на форума, в присъствието на вицепремиера и министър на културата на Република Татарстан Зиля Валеева, на президента на Академията на науките на Татарстан Ахмет Мазгаров, на директора на Института по история проф. д. и. н. Рафаел Хакимов и представители на политическия и културния елит на Татарстан д-р Тодор Чобанов отправи тържествено приветствие към участниците, организаторите и гостите на Форума от името на министъра на културата на Република България Вежди Рашидов. „Убеден съм – подчертава в приветствието си министър Рашидов – че подобно начинание ще създаде възможности за нови научни контакти, за обмен на мнения по въпроси, касаещи средновековното българско културно наследство и общите корени на дунавски и волжки българи”. Бе прочетен и поздравителен адрес от Съюза на учените в България, подписан от председателя на Съюза чл.-кор. д.м.н. Дамян Дамянов.

Зам.-министър Чобанов подари книги за историята на България на домакините

Паметната плоча на входа на Болгарския музей-резерват. Болгар е бил столицата на Волжка България.

В рамките на тридневните работни секции над 50 водещи учени от Русия, Украйна, Татарстан и България оживено дискутираха проблемите на културно-историческото наследство на българите и насоките за неговата социализация. В поредица срещи със зам.-министъра на културата на Татарстан Ирада Аюпова, с директора на резервата „Казански кремъл” Рамил Хайрутдинов, с руски и казански специалисти зам.-министър д-р Тодор Чобанов представи досегашния български опит в тази област, европейските критерии и изисквания, сподели ценни съвети относно кандидатурата на Болгарския музей-резерват за включване в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. В доклад пред научната общност д-р Георги Владимиров описа досегашните изследвания на българската наука по темата за Волжка България, очерта възможностите и перспективите за по-нататъшен обмен и сътрудничество.

.

Източник: М-во на културата на Р България
Снимки: Г. Владимиров

Преглеждания: 123

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics